Nej till regnbåge gör att sommarlovsfisket uteblir
Länsstyrelsen säger nej när den lokala fiskeklubben vill sätta ut regnbåge i Skillerälven, mellan Kvarnbron och Storbrodammen i Filipstad. Oro för att regnbågen ska störa den biologiska mångfalden gör att Filipstads ungdomar missar detta fiske som kommunen tidigare bjudit dem på.
Regnbåge, eller regnbågsöring, är en art som inte finns naturligt i våra vatten. Men den har planterats ut i så stor omfattning under så lång tid att den ofta uppfattas som en inhemsk art. De första fynden av rymlingar från odlingar ute i Europa gjordes redan under 1850-talet. 1892 gjordes den första dokumenterade utsättningen i Sverige.
Det lite speciella med regnbågen är att leken så gott som alltid misslyckas och att arten därför inte kan sprida sig i våra vatten. Därför borde den aldrig bli ett hot mot våra inhemska arter. Men länsstyrelsen följer EU:s regelverk och enligt det ska det naturliga ekosystemet värnas till varje pris. Så här skriver Länsstyrelsen i Värmland angående ansökan om att få sätta ut regnbåge i den väl avgränsade sträckan i Skillerälven:
”Regnbåge har bland annat ett liknande levnadsmönster som öring vilket innebär att det finns en risk att regnbågen påverkar öring negativt genom predation samt konkurrens om föda och livsutrymme. Vidare är flodpärlmusslan beroende av öring för att kunna fortplanta sig i sin livscykel vilket innebär en risk för indirekt påverkan på flodpärlmussla.” (Källa: Filipstads Tidning)
Sträckan där man vill sätta ut regnbåge är avgränsad av vandringshinder både uppströms och nedströms och enligt representanter för den fiskeklubben finns det inga tecken på att regnbåge skulle ha kunnat ta sig ut från det avgränsade området.