Kan utsättningar göra att vi får tillbaka torsken i våra fjordar?
I Östersjön pågår sedan fyra år projektet Recod som syftar till att få torskbeståndet att börja återhämta sig. Nu vänds blickarna mot Västkustens fjordar och frågan är vad man kan göra där. I morgon kan du delta i ett digitalt frukostseminarium som arrangeras av 8+fjordar.
Torsken var en gån den i särklass vanligaste rovfisken längs Västkusten. I Bohusläns trånga fjordar fiskades den med alla sportfiskemetoder man kunde komma på. Men som så ofta med oss människor tog vi inte hand om resursen och vårdade den. Istället fiskades det alldeles för hårt med nät och trålar. Minskningen av torsk började redan på 1970-talet och kloka människor slog larm om att något var på väg att hända. Runt millenieskiftet var bestånden så svaga att fjordtorsken mer eller mindre kunde betraktas som utrotad.
Det internationellt prisade projektet 8+fjordar har arbetat i åratal med att bland annat återskapa de fantastiska fiskbestånden som en gång fanns i fjordarna kring Tjörn och Orust. I morgon bjuder de in till ett digitalt frukostseminarium om utsättning av torsk. Då kan man höra Kerstin Johannesson som är världsledande forskare i marin evolutionsbiologi berätta om restaurering av torskbestånd genom inplantering av torsk.
Frukostseminariet hålls mellan 8:30 och 9:15.
Här är en länk till seminariet som är gratis.