Guide från nr 1/2024

Gör dina egna tafsar

Flourocarbon eller stålvajer?

Publicerad Senast uppdaterad

Någon typ av tafs är ett obligatoriskt tillbehör vid fiske efter bland annat gädda och gös för att deras vassa tänder inte ska kapa huvudlinan. De primära alternativen är stålvajer eller tafs av fluorocarbon. Vi tittar på för- respektive nackdelar med materialen samt hur du gör dina egna tafsar anpassade för just ditt fiske.

TAFSAR GJORDA AV metallvajer eller fluorocarbon går att köpa i din lokala fiskebutik men du kan även göra dina egna, vilket har sina fördelar. Metall är uppenbarligen ett mer hållbart material än plast och olika metallmaterial har använts till tafsar under många år. Den vanliga stålvajern är det billigaste alternativet medan titanvajer eller vajer av volfram-stål är dyrare.

Nackdelen med metalltafsar är att de syns väl i vattnet samt att materialet lätt ”kinkar”. När metall böjs återgår det inte till dess ursprungliga form. När en gädda en gång orsakat en böj i vajern går den inte att räta ut igen. Efter ett par fiskar ser vajern ut som ett enda stort trassel och måste bytas. Detta problem finns inte hos fluorocarbon.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera