Använd inte för mycket våld för att få isär spödelarna. Testa några andra metoder först!

Fixa på fältet: Spödelar som vägrar lossna – så får du isär dem

Publisert Sist oppdatert

Vi utsätter våra fiskespön för hårda påfrestningar, och ibland vägrar de dessutom att samarbeta. Som exempelvis när vi ska plocka isär dem. Ibland verkar de sitta som ihoplimmade med varandra – och då finns det flera knep att testa.

Det är ganska vanligt att spödelar usätts för fukt, värme eller smutspartiklar, vilket gör att de kan vara svåra att få isär. Vem har inte stått i dragit i delarna, till den grad att de nästan börjar att spricka?
Gör inte det. Det finns flera knep att testa innan du använder ökat våld.

* Det mest klassiska är att först använda knä-tricket. Lägg ditt spö i knävecken, alltså på baksidan. Fatta det precis som om du skulle sätta dig på det. Håll knäna tätt ihop och händerna tryckta mot utsidan av knäskålarna, och använd sedan benen för att tvinga isär spöet. Använd exempelvis diskhandskar för att få bra grepp. Se instruktionsfilm nedan.
* Testa med WD40 eller annan smörjolja. Ställ spöt så att det kan krypa ner i ytterdelen.
* Förebygg problemet genom att smörja delarna, exempelvis med holkvax. Ett annat knep är att använda eget hudfett, exempelvis från utsidan av näsan.
* Om du är på fältet, så testa att lägga spöt i vattnet en stund.
* Utsätt spödelarna för både värme och kyla. Kyla på hane och varmt på hona, och testa sedan att dra isär. Tänk dock på att värme kan få materialet att expandera och eventuellt tappa funktion. Tänk också på att helst dra spödelarna linjärt, och att inte vrida delarna mer än nödvändigt, eftersom det ökar risken att materialet spricker.

Spana in filmen nedan så får du se hur knä-tricket går till!