Finskt fulspel kring laxfisket i Östersjön
Detta är ett debattinlägg från föreningen Östersjölaxälvar i samverkan
Finska myndigheter struntar i alla vetenskapliga råd och tänker fortsätta fiska lax i full skala och kallar det för ”vetenskapligt fiske”.
–Vårt grannland Finland tänker inte hjälpa till att skydda svaga vildlaxbestånd utan fortsätter att fiska lax i Bottenhavet, trots Ministerrådets beslut om fiskestopp, vilket rör upp starka känslor bland svenska fiskeförvaltningsorganisationer, konstaterar Östersjölaxälvar i Samverkans ordförande, Thomas Johansson.
Bakgrunden är det vetenskapliga underlag som det internationella havsforskningsrådet (ICES), lämnade till EU-kommissionen i slutet av förra året. Den vetenskapliga rådgivningen var tydlig – stoppa allt fiske efter lax i Bottenhavet under 2024. Detta för att skydda den vilda laxen, speciellt efter säsongen 2023 med dramatiskt lägre uppgång av fisk i de svenska älvarna.
Motiveringen till ett laxfiskestopp i Bottenhavet är att fisket sker på bestånd från flera olika älvar och där, särskilt det fiske som bedrivs tidigt på säsongen, riskerar att skada svaga bestånd där laxen vandrar tidigt på säsongen. Flera av de svenska bestånden är svaga och svenska Ljungans bestånd är direkt hotat. På svensk sida har man därför hörsammat uppmaningen och här sker inget riktat laxfiske under 2024. På Finland kommer däremot att fortsätta att fiska lax på kommersiell nivå men nu kallas det för ett ”vetenskapligt fiske”. Fisket ska bedrivas med 32 båtar, två fällor vardera – sammanlagt 64 laxfällor och fisket startar redan den 27 maj.
Anledningen till ett fortsatt fiske motiverar Jordbruks- och skogbruksministeriet
på följande sätt på den officiella hemsidan:
I februariinformerade jord- och skogsbruksministeriet att Finland har skickat en plan för vetenskapligt laxfiske till Europeiska kommissionen. Syftet med det vetenskapliga fisket är att till stöd för beslutsfattandet få aktuell vetenskaplig information om förekomsten av lax från älven Ljungan i fisket längs Finlands kust.
– Hade det verkliga syftet varit att ta reda på vilka stammar som fångas längs Finlands kust så hade det räckt med att ta ett par fjäll och sedan släppa tillbaka laxen. Det är i praktiken bara Sverige och Finland som bedriver ett kommersiellt laxfiske idag och klarar länderna inte av att ta ett gemensamt ansvar för förvaltningen så finns det risk att svaga bestånd slås ut. Sådana här argument kunde man höra förr i tiden innan man började försöka lösa fiskeförvaltningen gemensamt inom EU. Vi trodde däremot inte att vi skulle behöva höra denna typ av argumentation i samband med laxförvaltningen år 2024, säger Thomas Johansson.