Recept från nr 6/2022
Foto: Per Jonson
Färs på fisk – funkar det?
Grundrecept + två rätter
Allt kan malas. Köttfärs är huvudingrediens i våra mest älskade rätter, men stanna inte där. Gör färs av fisken och upptäck en ny favorit.
FISKFÄRS ÄR ENKELT. Lägg benfria bitar i en matberedare, eller i en kvarn, kör och inom bara någon minut är det klart. Inga problem, men på vägen dit finns ett par viktiga punkter att ha koll på: hygien och temperatur. En mald råvara ser alltid okej ut. Färsen är jämn och fin, men resultatet blir aldrig bättre än det som stoppas i från början. Precis som för kött gäller att bara bitar av toppkvalitet ska malas.
Bakterier på hela bitar fisk, som filé, försvinner vid tillagning. De som finns på ytan klarar sig inte i het panna eller i sjudande vatten, men i färs finns andra förutsättningar. Malprocessen sprider effektivt mikrober som får enorma ytor att fästa vid och föröka sig i.
Läs vidare med Premium
- ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
- ✔️ Läs alla låsta artiklar
- ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
- ✔️ Tillgång till arkivet
- ✔️ Tillgång till medlemsrabatter
JUST NU!
Prova Premium gratis i 3 månader!
0:- /mån
Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.
Prenumerera