Havsöringfisket är fantastiskt bra i Sverige. Foto: Privat

Fånga sommaröringen på Västkusten

Publicerat Senast uppdaterad

Tellis Kastogiannos är inte bara en av världens främsta flugkastare han är även en synnerligen duktig havsöringfiskare. Vi bad honom om lite tips för lyckat havsöringfiske i sommarvarmt vatten. Det behöver inte alls vara så svårt som många tycks tro.

Nattsömn är något sekundärt för drivna havsöringfiskare. Men var på fiskeplatsen i god tid innan det mörknar och lär dig hur det ser ut över och under ytan så blir fisket både mer effektivt och mindre farofyllt.

Det klassiska nattfisket är alltid att föredra framförallt om det är en varmare period. Kom ut en stund innan skymningen för att ha lite koll, fiska gärna platser med 1,5-2,5 meters djup men med större djup och gärna mer strömsatt vatten i direkt närhet. Svarta eller orangea maskar samt svarta Woolly buggers och Zonkers är bra att ha med i asken.

Fiske på dagen ansågs länge vara snudd på meningslöst men duktiga flugfiskare som Tellis knäkte koden.

Dagfiske är ingen dum idé men då är det djupa, gärna strömsatta djupbranter som gäller. Här bör du ha en rejäl sjunklina med dig och diverse fiskimitationer.

Fiskimitationerna fiskas i god hastighet längs djupbranterna efter att fluga och lina fått sjunka en god stund. Snabb intagning brukar ge stenhårda hugg.

Sommaren är ju mer än bara sol och svaga vindar. Skitväder är klassiskt öringväder!

Skitväder? Perfekt! Ut och fiska oavsett tid! Har det varit ett par dagar med lite hårda vindar och dåligt väder så går vattentemperaturen ner och fisken blir betydligt piggare! Om du hittar liknande platser som för nattfisket och vattnet är ca 15-18 grader och mulet väder med regn biter det även mitt på dagen!

Anders Nicander