Tobias Fränstam om någon vet hur man lurar gäddorna.

Expertens bästa tips – så fångar du höstgäddan

Publicerad

Är du på jakt efter höstgäddan? Här bjuder sportfiskaren och fiskeribiologen Tobias Fränstam på sina tre bästa tips för att du ska maximera möjligheterna att fånga drömfisken.
1. Fiska djupt eller grunt: Det finns i synnerhet två miljöer som jag föredrar att fånga höstgäddor på. Det ena är kring sjöns djupbassänger eller djuphål i avsnörda vikar. I takt med att sjögräsängarna vissnar ned försvinner skyddet för många fiskar och fiskyngel. Ofta söker dessa istället skydd som stim på djupvatten. På dessa platser påträffas ofta bytesfiskar som löja, mört eller abborre. Dessa övervintringsstim påträffas ofta kring sjön, eller fjärdens djuphål och lokaliseras enklast med ekolod. När man väl hittat rejäla betesbollar kan man fiska med så gott som vilken teknik som helst. Jag trollingfiskar gärna med vobbler eller kastar med en djupdykande jigg i ytterkanterna av betesfiskstimmen.
Min andra favorittaktik är en motsats. I sjö eller skärgård kan vuxna björknor och braxen söka mat och skydd i de allra grundaste och grumligaste vikarna. Detta fisket sker ofta kring meterdjupt vatten med bottnar av vissen vegetation. Ofta trivs dessa bytesfiskar som bäst i vikar där åar eller diken mynnar vilket gör vattnet grumligt och som blir ett skydd mot de stora gäddor som lurar i det mörka vattnet. Vid detta fiske är det viktigt med en rejäl portion tålamod. Gäddorna kan ha korta med intensiva huggperioder och oftast måste man fiskar sakta i det grumliga vattnet och samtidigt hålla betet precis ovanför botten utan att fastna i vegetation. Bäst är oftast ett långsamt tailbete, men jerkbaits, vobblers och andra svävande beten fungerar stundtals utmärkt de med.

Gäddorna kan ha korta med intensiva huggperioder och oftast måste man fiskar sakta i det grumliga vattnen…

2. Fiska stort: Hösten brukar vara den säsong när stora beten fiskar som allra bäst. En stor gädda behöver mycket energi för tillväxt och för att bilda rom inför det kommande årets lek. En gädda börjar producera rom redan under sensommaren och till vintern är rommen så gott som färdig. Under hösten bygger gäddan på energidepåerna som allra mest och genom att presentera stora beten minskar man ofta tiden mellan de riktiga krokodilerna.

3. Fånga dagen: Allt eftersom hösten går minskar dagslängden snabbt. Då dagarna är korta gäller det att passa på och få så mycket bete i vattnet som det bara är möjligt. Försök att fiska ända från gryning till skymning med så få avbrott som möjligt. Generellt jagar gäddan över hela dagen på hösten men huggperioderna kan vara korta och ifall man är ute efter en krokodil är varje minut värdefull.