Tioklubbare på strax över metern, total perfektion. Foto: Jonathan Jansson Wollsten

Trolling efter vårgädda – en lagsport?

Våren kommer och fiskesuget är på topp efter en lång vinter. Fiskejournalens Erik Axner och Jonathan Jansson Wollsten har som årlig tradition att gemensamt trolla efter stora, köldstela vårgäddor i jakten på en drömfisk.

Publicerad Senast uppdaterad

 Inom lagsport är taktiken viktig och i trollingfisket finns många likheter att finna. Nu får ni läsare chansen att dyka ner i detaljerna bakom deras framgångar, när de trollar efter gädda som ett lag!

TEXT OCH FOTO: ERIX AXNER OCH JONATHAN JANSSON WOLLSTEN

TROLLINGFISKET EFTER GÄDDA på våren förknippas ofta med ett monotont fiske på öppna vidder. För att bli framgångsrik gäller det att finslipa taktiken, precis som ett idrottslag gör inför en match och trollingfiske kan jämföras med vilken lagsport som helst där det är samarbete som ligger till grund för resultatet. Genom att noggrant planera fisket, i allt från utrustning, val av fiskeplats till förnödenheter är du redo direkt från start.

Börja alltid med att studera djupkartan, på så vis kan du skapa dig en förståelse för hur gäddans rörelsemönster inför leken går till och var du ska söka gäddan. Att planlöst sjösätta beten och släpa dessa på en rak kurs utan att ta djupförhållanden och strukturer i beaktning är ett fatalt misstag. För att lyckas krävs både tajming, noggrannhet och planering och du behöver kombinera yttre omständigheter med ett detaljerat förarbete om du vill maximera chanserna.

Vår årliga satsning startar ofta många månader innan båten blivit sjösatt där vi spenderar mörka vinterkvällar med att studera sjökort och bolla idéer kring var vi bör rikta vår uppmärksamhet. Att göra denna övning tillsammans skapar en gemensam tro och sammanhållning ombord, vilket är obetalbart när framgången uteblir och nya områden ska testas. Det kan även vara klokt att inför fisket noggrant följa isläget och ha en reservplan …

NOGGRANNHET

När du trollar i låga hastigheter, runt en knop, som riktigt kallt vatten kräver, är du ineffektiv i den mån att täcka vatten. Därför bör du vara extra noggrann med ditt val av plats för att inte missa huggperioden.

Områden som är gynnsamma för lek har ofta en yttre struktur som naturligt leder in gäddan mot rätt plats. Sund, öar och skär som har tydliga djupkurvor strax utanför är bra riktlinjer att leta efter för att hitta gäddor på våren. Kombinera dessa faktorer med större flak med jämn botten där gäddorna kan vila i väntan på rätt temperatur så har du ett idealiskt område att söka vårgäddan.

För att effektivt trolla gädda bör gärna djupet vara mellan 4–10 meter men var inte rädd för djupare vatten strax utanför, om detta erbjuds på samma plats. Med många spön bakom båten, beten utspridda med hjälp av spöparavaner bör du undvika att fiska allt för skarpa strukturer för att inte riskera att ena sidan av spöna letar sig in allt för grunt med bottennapp som följd.

RÄTT DJUP

Vi brukar oftast se till att våra spön med paravan fiskar med marginal av just nämnda anledning. En gädda tvekar sällan att stiga upp i vattenmassan för att ta en vobbler.

Dock finns det dagar när fisket är svårt och gäddorna inaktiva. Det är oftast i samband med kalla nätter och nordanvind som gäddan föredrar ett bete närmare botten. För att täcka av området närmast botten använder vi de två spön vars beten får simma rakt bakom båten. Detta görs främst för att ekolodet ständigt uppmärksammar djupet där dessa vobbler simmar så vi med mängden lina bakom båten kan justera djupet upp och ner. Genom att addera extra bly på linan med en liten klämma framför vobblern kan vi fiska med hög precision. Märker vi sedan av att merparten av huggen faller på just dessa brukar även paravanspöna bli utrustade med samma mängd bly.

EXPERIMENTERA DIG RÄTT

Att vara lyhörd under fisket är viktigt och sällan följer gäddan samma mönster från dag till dag. Förutsättningarna skiljer sig ofta och det som fungerade dagen före, tidigare vecka eller året innan är inte alltid det som gäller för stunden. Eftersom vi spenderar merparten av dygnets ljusa timmar på sjön när det vankas gäddtrolling märker vi tydligt av detta, både när det kommer till betesmodell, fiskedjup och färgval. Flexibilitet i kombination med att våga experimentera och vara nyfikna är en styrka vi har. Det ger ofta resultat.

Jonathan är den mer nyfikne av oss två och fiskar med ett stort öppet sinne när det gäller val av vobbler och är dessutom ett geni när det kommer till att applicera bly framför betet för att uppnå önskat fiskedjup. Det sitter i ryggraden på något vis, svårt att förklara men även med en helt obeprövad vobbler har han en känsla för hur han ska blya ner den för att effektivt fiska av djupkurvan.

Jag själv däremot är mer klassisk i min fiskestil där välbeprövade modeller oftast får simma bakom mina paravaner i fångstsäkra ”vårfärger” och i mina betesboxar finns alltid minst två, oftast tre eller fyra av samma färg för att snabbt kunna skifta ut fler beten till det för stunden mest effektiva. Min största nyfikenhet till skillnad mot Jonathan ligger i viljan att prova nya färgkombinationer och varje vår finns i mina betesboxar nya, handmålade vobbler i spännande färgsättningar.

Två skilda taktiker som under gemensamt roder blir en synnerligen effektiv kombination.

SLÄPP PRESTIGEN

Kommer inte resultaten, eller om förutsättningarna inte är de rätta, gäller det att inte låsa sig blind på ett fiskeområde för länge. Visst är pannben och tålamod extremt viktigt men med tiden lär du dig när det är dags att byta område. Vår erfarenhet säger att det är mycket viktigare att fiska kontrollerat, än förlita sig på förstahandsvalet av plats.

För mycket vind och framför allt vågor gör att det är svårt att fiska i så långsam hastighet som detta kallvattensfiske kräver. Dessutom är vi övertygade om att monoton presentation av vobblern, som ger en tung och seg gädda möjligheten att bli nyfiken, är en stor nyckel till framgång.

Flertalet gånger har fisket varit givande tills att vågorna stör vår presentation och även om båten framförs med i vår mening precision tycker uppenbarligen inte gäddorna att vobblerna lockar längre. Allt som oftast har då en förflyttning till något lugnare förhållanden resulterat i framgång.

Ett sådant tillfälle att nämna är då när vi efter en intensiv morgon med flertalet fina fiskar trollade oss in i period av total stiltje bland spöna samtidigt som vinden och vågorna ökade märkbart. Efter en förflyttning till lugnare vatten högg en sagolik gädda på 13,4 kilo omgående och Jonathans nya PB var ett faktum.

I situationer när frustrationen kommer ombord och nya beslut måste tas är det oslagbart att ha den gemensamma analysen av fiskevattnet och alla alternativ. Magkänsla kommer ofta naturligt efter att ha fiskat ihop ett tag om lagkamraten är något på spåren eller om det är dags att dra i handbromsen.

VERKTYG

Ekolod samt kartplotter ombord är en nyckel till framgång. Kombinationen av en bra karta samt en sidoseende funktion är det absolut viktigaste i detta fiske. Vid fiske över mer jämndjupa flak syns oftast gäddorna mot botten, upp till 20–30 meter ut från båten, och du kan ta en ny vända över samma fläck. Syns ingenting är oftast liknande områden inte rätt för stunden.

Vid pelagiskt fiske utanför dessa flak är ansamlingar av bytesfisk något att leta efter, som skulle vara svårt att lokalisera utan ett bra sidoseende ekolod. Funktionen är även guld värd när vi fiskar i närheten av kanter eller grynnor för att lättare se hur bottnen ser ut in mot grundområdet och var kanten mellan hård och mjuk botten går. Beroende på var gäddorna är i sin vandring mot lekområdena kommer valet av fiskeplats att variera och bli inte överraskad om det kan skifta över en natt om vädret slår om.

MODIFIERA DIN VOBBLER TILL PERFEKTION

Att vobbler har olika egenskaper tack vare kroppsform, vinkel på sked och utförande i form av flytförmåga eller sjunkhastighet har nog de flesta sportfiskare koll på, men dyker du ner i detaljerna är varje vobbler unik, trots att den kan vara masstillverkad i en fabrik. Detta blir extra tydligt efter några års fiske och blickar du ner i betesboxen kommer du notera att vissa beten har väsentligt fler tandmärken än andra – trots samma färg, storlek och modell.

Små detaljer kan göra stor skillnad när det kommer till hur betet rör sig, inte minst i den låga fart som vårfisket bedrivs i. En masstillverkad vobbler har en förutbestämd form, som antingen gjuts i plast eller formas fram i trä men det som oftast skiljer betena åt är dess viktning. Ett ynka gram hit eller dit kan göra skillnad på dess rörelsemönster. Dyker man ner på dessa nördnivåer finner man ofta ett mönster framför en bakvåg i köket. Många av mina masstillverkade vobbler kan skilja flera gram, trots att de är riggade med samma fjäderringar och krokar.

Både jag och Jonathan gillar att experimentera med just detta, inte minst för att få vobblerna mer instabila och vi har funnit ett sätt som är både smidigt och enkelt, nämligen självhäftande knappar av bly som man kan klistra på betet. Endast fantasin sätter gränserna var dessa placeras. En mycket givande placering har visat sig vara att klistra fast dessa under ”huvudet” på vobblern, strax framför bukkrokens infästning. Detta gör att vobblern vid ett stopp, sjunker neråt med huvudet och vickar till lite extra när linan stramas upp. Ett rörelsemönster som verkligen faller köldstela vårgäddor i smaken.

TA HAND OM DIG SJÄLV PÅ FISKET

Under långa fiskedagar gäller det att hålla fokus och motivation uppe för att fiska på topp, något som försvinner fort om man kombinerar dålig mat med allt för lite sömn, två vanliga faktorer som åsidosätts. Genom åren har vi lärt oss att ta hand om oss själva extra väl för att må bra och fiska bra. I stället för de klassiska torra mackorna och en kebabrulle efter avslutat fiske har vi satsat på att äta varm, näringsrik mat i båten under tiden som vi fiskar. Ett värmeskåp, inkopplat till båtens 12 V-system, finns fast monterat i Jonathans båt. Inför varje fiskepass har Jonathan ansvaret att båten med all utrustning, från elektronik till färdigriggade spön, är i absoluta topptrim. Min uppgift inför fisket är att varje år ordna matlådor i folieformar som kan värmas upp i skåpet och på senare år har vi börjat äta varm mat till både frukost, lunch och middag i båten. På så vis kan vi förlänga fiskedagarna ett par timmar utan att mista den viktiga återhämtningen i form av sömn. Ett vinnande koncept som vi verkligen sätter stort fokus på och som dessutom ger en känsla av lyx så fort det vankas mat. Matlådorna har genom åren blivit allt mer avancerade och innehåller numera både pannkakor, hembakad pizza, asiatiska grytor eller lasagne. Detta möjliggör för oss att effektivt fiska 13–14 timmar på en dag utan att ha stora åtaganden efter avslutat fiske och vi orkar att effektivt fiska på detta sätt flera dagar i rad.

FISKA EFFEKTIVT

Att hålla rätt fart och fiska strukturerat är en nyckel till framgång på våren. Gäddorna är köldstela och kan vara mycket känsliga när det kommer till hur snabbt betet presenteras. En grundregel brukar vara runt en knop men var observant när det hugger och på vilka spön.

När båten tuffar på i stadig takt rakt fram håller betena samma fart som båten men så fort man svänger ökar betena i ytterkurvan sin fart, medan beten i innerkurvan saktar in. Detta ger oftast en bra indikation på vilket humör gäddorna är på och om du bör fiska snabbare eller saktare.

Att svängarna ofta levererar hugg har också att göra med att betet ändrar rörelsemönster. En kinkig vårgädda kan följa efter en lång stund innan den beslutar sig för att slå käftarna om betet, så en förändring i hur det simmar kan vara den utlösande faktorn till hugg.

I Jonathans båt har vi flera redskap för att kunna justera farten till perfektion, både i form av drivankare, elmotor samt trollingfunktion och autopilot inkopplat på bensinmotorn. Det sistnämnda är vårt absoluta förstaval i kombination med ett stort drivankare på var sida av båten. Med ett knapptryck justeras varvtalet på motorn upp eller ner och drivankarna gör båten mycket stabil i vågor eller sidovind och medför att man kan svänga med ökad kontroll. Dessutom slipper vi oroa oss för batterierna till elmotorn som ofta töms fort under långa trollingdagar.

Allt som oftast kommer ett hugg i precis ”fel” tillfälle, när vinden trycker på från sidan mitt i en sväng och skapar stressande situationer. Tappar man kontrollen över båten blir det lätt kalabalik och trassel, här kommer en viktig del i lagarbetet in. Jonathan som med van hand känner sin båt utan och innan tar alltid ansvar för att båten fiskar vidare, medan mitt ansvar hamnar på spöna och eventuella hugg tills situationen är under kontroll.

GEMENSAM FRAMGÅNG

Vi fiskar alltid med gemensamma spön men sköter varsin sida när det kommer till betesval och linsläpp för att inte låsa oss för mycket i vårt fiske. Vi har olika fiskefilosofier som kompletterar varandra väl och under en fiskesatsning märker vi tydligt trender i huggen, i form av vilken sida av båten som levererar flest och störst. Det kan mycket väl sluta 14–2 den ena dagen till styrbordssidan och 3–7 den andra dagen till babordssidan men det spelar ingen roll eftersom vi broderligt delar på huggen och tar varannan fisk, oavsett vem som riggat spöet.

Detta kan för många ses som otänkbart, speciellt med hänsyn till dagens prestationskrav som sportfiskare målar upp men för oss är det snarare otänkbart att ineffektivisera fisket genom att envist hävda varsin sida av båten som “min”. Om man fiskar med individuella spön så skapas lätt intriger och konflikter huruvida man ska svänga båten, lägga upp rutter och vems beten som ska simma närmast djupkurvan. Vi har sedan länge lagt det på hyllan, i våra ögon är trolling en lagsport som bör delas med en god vän.

Vem som är rättmätig ägare till den vobbler som riggas på spöna ignorerar vi och vanligtvis dyker vi ner i varandras beteslådor efterhand för att hitta rätt bete. De senaste storgäddorna under våra gemensamma satsningar har fallit till min lott där bägge fiskarna bet över Westin Platypus ur Jonathans draglåda och tidigare nämnda personbästa för Jonathan lurades via en av mina sällsynta färger av Westins Jätte.

Delad glädje är dubbel glädje och genom åren har vi bägge två poserat med stora gäddor i vårsolen, trots att det egentligen är slumpen som avgör vem som ska greppa spöet härnäst. Att en storgädda smäller igen käften över vår vobbler är ett kvitto på att vi lyckats och oavsett vem som drillar hem fisken är vi lika glada för det, vi tog den som ett lag.