Strandhugg i vårsolen är minst lika viktigt som fisket. Foto: Anders Nicander

Guidad hela vägen till havsöringen

Havsöringsfisket på västkusten kan emellanåt vara svårt och nyckfullt. Anders Nicander bokar en dag tillsammans med havsöringsguiden Jonas Nordigårds för att utvecklas som havsöringsfiskare i Bohusläns arkipelag.

Publicerad Senast uppdaterad


Ur Fiskejournalen Nr 3 2024

TEXT OCH FOTO: ANDERS NICANDER

JONAS NORDIGÅRDS HAR gjort sig känd som en mycket skicklig fiskeguide som har en omtalad förmåga att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att hans gäster ska fånga fisk. Han har utvecklat ett mycket effektivt sätt att fiska havsöring och hans idéer är både nyskapande och utmanande för någon som fiskat havsöring i flera årtionden. Men Jonas metoder funkar och de är perfekt anpassade för rörligt fiske oavsett om han har nybörjare eller mer erfarna havsöringfiskare i båten.

Det är underbara april när jag får chansen att åka med Jonas och hans barn Ebba och Didrik på ett fiskepass på en av Bohusläns hetaste fjordar. Solen strålar och vinden är lite för svag för att det ska vara läge för riktigt bra havsöringfiske. Öringen gillar när det är fart på vattnet och det får gärna vara lite grumligt. Men jag är inte orolig. Med en så erfaren guide på de här fina fiskevattnen kommer vi helt säkert fånga havsöring.

FÖRDEL MED BÅT

Fjorden vi fiskar i har stora grunda partier med öar och skär och det gäller att ha stenkoll på var man åker för att inte köra sönder båt och motor. Denna arkipelag är perfekt för havsöringfiske och med båt kommer vi åt att fiska på platser som inte kan nås från land. En oerhörd fördel. Även om jag kan gilla känslan av att gå runt på stränder och låglänta klippor så är landfiske begränsande. Fisket i Bohuslän har ändrat karaktär under de dryga trettiofem år som jag har fiskar här. Förr kunde man stå i en vik en hel dag. Förr eller senare kom fisken förbi. Så är det inte längre. Man får söka aktivt. Annars är fisket nu betydligt bättre och fisken är större än när jag började fiska havsöring.

När vi kommit in på ett stort grundflak slår Jonas av utombordaren och fäller ner elmotorn i fören. Han ställer in motor och plotter så att vi följer en djupkurva som finns utritad på sjökortet.

Jonas räcker mig ett haspelspö med ett handgjort drag på 25 gram. Rullen är utrustad med en ganska kraftig flätlina, ingen tafs i nylon eller fluorocarbon används. Det gör mig förvånad men Jonas säger att han hårdtestat med och utan tafs och att han inte kunnat se någon skillnad i fångst men att man förlorar många fler beten och fiskar när knuten mellan flätlina och tafs brister. Fiskar man med bara flätlina händer inte det menar Jonas. Jag är också förvånad av dragets vik och konstruktion. Jag hade valt ett lätt drag på 10 eller max 15 gram i dag. Helst ett drag i plåt som fladdrar ut i vattnet när man gör lite längre vevstopp. Men Jonas gör inga långa vevstopp. Hans metod går ut på att kasta och veva in betet i ganska hög och statisk hastighet.

Det tar inte många minuter innan Didrik signalerar hugg och kan drilla in en mycket vacker havsöring strax över minimimåttet på 45 centimeter. Fisken får gå tillbaka. Här är man oerhört rädd om det fina beståndet av havsöring och Jonas berättar att man bara behåller en eller ett par fiskar per år.

VÅGA ALLTID TESTA NYTT

Didrik står i fören på Jonas mycket stabila Ockelbo. Han är helt klart en talang med stor känsla och kärlek till havsöringfisket. Han får flera hugg när jag själv mest står och nöter. Jag börjar önska att jag tagit med mina egna Viking Herring och gamla hederliga Tasmanien devil. Men det är mitt tillkortakommande. Det gäller alltid att vara öppen och nyfiken för att kunna tillgodogöra sig nya metoder. Och bevisligen funkar den metod som Jonas, Ebba och Didrik fiskar med alldeles utmärkt.

Jag frågar Jonas hur han varierar fisket över säsongen och får det oväntade svaret att han fiskar i princip på samma sätt från vår till höst. Teorier om att betet ska fiskas långsammare i kallt vatten avfärdar han bestämt. Det handlar mer om att fiska av de platser där man vet att fisken brukar hålla till. Eftersom båten är i ständig rörelse så riskerar man inte att fiska sönder en plats. Händer det mycket kan man naturligtvis ankra men det är bättre att komma tillbaka till platsen senare under fiskedagen än att fastna där man fått en fisk.

Vi byter område i en fjord som tycks ha hur många fina platser som helst. De senaste dagarna har fisket varit helt lysande men i dag är det betydligt trögare förstår jag på Jonas. Detta är typiskt för havsöringen. Få fiskar är så tydligt ”av” eller ”på”. Men det är inte omöjligt. Skillnaden är att vi får jobba för varje hugg. Jonas, Didrik och Ebba visar att arbetet lönar sig och efter några timmar är det bara jag som inte landat någon öring.

BÄSTA FISKEPLATSERNA

Vi går i land för att fika på en magiskt vacker liten ö. Jonas bjuder på baguetter med brie och salami och härlig vetekrans. Solen värmer och jag tänker att kan man få uppleva det här när man bokar en tur med en fiskeguide är det värt varenda krona. Utöver den fantastiska upplevelse som vi får i dag tar jag med mig massor av nya tankar och kunskaper. Dessutom får jag njuta frukterna av allt det arbete som någon annan lagt ner på att scouta de bästa fiskeplatserna.

Efter fikat åker vi tillbaka till den plats vi startade fisket på i morse. Tidvattnet är på väg in och förutsättningarna är bättre. Jonas tar fram flugspöet. Han har samma no nonsens-attityd här som till spinnfisket. En handfull flugmöster som han vet levererar och som han vet precis hur de ska fiskas är bättre än askar fulla med fantasifulla kreationer. Det märks tydligt att fisken är mer aktiv nu. Didrik får fisk igen och Jonas drar på dagens bumling på flugspöet. Han uppskattar den till en, som familjen Nordigårds säger, 60:a. Fisken väljer dock att kliva av. Jag har själv flera fiskar som släpper och vi ser en hel del vak. Fiskeplatsen är underbar. Fast vi är i en fjord i Bohuslän ser jag knappt ett enda hus. Öar och skär avlöser varandra och vi är enda båten som fiskar här.

Ebba har samma fina känsla för fisket som pappa och bror. Det krävs en hel del teknik och uthållighet för att fiska ”rätt” från en långsamt drivande båt. Det kräver också sin fiskare att stå och kasta timme efter timme när fisket är lite trögt, som i dag. Andra dagar när det hugger hela tiden är det lättare. Då kommer inspirationen av sig själv.

När vi är på väg att avsluta dagen och är på väg mot hamn stannar vi till i en liten badvik. Helt plötsligt är det fisk överallt. Huggen är ibland stenhårda men oftast känns de bara som små stötar i betet. Så underbart typiskt havsöring! Jag får ett par mindre fiskar och får känna på tyngden av en riktigt fin. Jag är mer än nöjd. När vi går i land har vårdagen börjat gå mot kväll.

VINNANDE KONCEPT

Jonas Nordigårds har utvecklat en stil som funkar perfekt för den som vill boka en guide när man ska ut på havsöringfiske. Med outtröttlig energi arbetar han för att ge sina gäster en förstklassig fiskeupplevelse. Att inte ständigt byta bete och teknik gör det också både roligare och enklare för den som kommer som gäst. Miljön man fiskar i är inget mindre än världsklass – Bohusläns skärgård har rankats som en av planetens vackraste platser – och Jonas är ute så mycket att han nästan alltid vet var fisket är bäst för stunden. Det är ovärderligt om man bara har en dag på sig att fånga drömöringen.