En flytoverall är en bra investering till vinterfisket i Öresund.

Vintertorsken hugger i Öresund – Del 2

Publicerad Senast uppdaterad

Vilken utrustning funkar bäst för fisket efter Öresunds vintertorskar? Vilka positioner är hetast och hur kan fisket bedrivas hållbart så att bestånden skyddas? Allt detta och lite till tas upp i dagens avslutande notis om Öresunds beryktade bulefiske.

I gårdagens notis berättade Timmie Wallin om hur torsken i Öresund kan hittas och hur lodets ”bulor” bäst fiskas av. Det framgick tydligt att fisket bedrivs aktivt och att fokus ligger på att hålla båten i position. När bulan lyser röd på lodet ska pilkarna ner till djuphålornas ansamlingar av vintertorsk. Eftersom strömmen är stark och fisken rör sig måste tiden från nedsläpp till bottenkontakt minimeras. Här spelar utrustningen stor roll. Timmie rekommenderar en relativt stor havsrulle utan linspridare och med bra broms. En av hans favoriter är Shimano Torium. Fylld med 0.32 tracerbraid ger den bra kontakt och har tillräckliga ”muskler” också för rekordfiskar. Spöt ska gärna klara pilkar upp till 700 gram och samtidigt vara mjuka och följsamma vid drillning. Timmie gillar Westins och Shimanos spön i klassen 20-30 lbs, och tycker att de uppfyller just dessa önskemål.

Redo för Sundets stortorskar! Med overall, rulle med flätlina, ett bra spö och tung pilk kommer man långt. Foto: Åke Ottoson

Pilkarnas viktigaste egenskaper är att de sjunker snabbt i det strömsatta vattnet. Långsmala, tunga pilkar är det självklara valet. Vikten varieras efter rådande förhållanden och med en uppsättning i viktspannet 300-700 gram kommer man långt. Timmie rekommenderar vissa modifieringar för att öka chansen till fisk.
– Uppe i översta ringen kör jag nästan alltid en svart gummimask. Det är något som har levererat mycket fisk både under sommar- och vinterfisket. Ovanför pilken har vi ibland en bläckfiskhäckla eller en torskfluga , vilket ger chans till både dubblar och tripplar! Men är fisken stor är det bättre att utrustningen skalas av. Då räcker det med att pilken knyts till huvudlinan via lekande och en meterlång slittafs i nylon. Undvik beteslås! Vi har tappat massor av fisk på grund av lås som öppnat sig under fajt med stortorsk, berättar Timmie.

Krokens storlek är omdiskuterad. Till vintertorsken använder Timmie gärna krokar av bra kvalitet i storlek 6/0-10/0. Större än så behövs inte. Torskarna som kommer in vintertid står tätt samlade och risken att de felkrokas ökar dramatiskt med större krokar.
– En del använder sig av riktigt stora krokar för att rycka fast fisken, vilket förstås är olagligt. Själv har jag fiskat väldigt mycket torsk och har aldrig varit med om att vi har fått mer fisk med större krokar, berättar Timmie.

I fjol infördes nya regler som begränsar antalet fisk som får behållas. Det tycker Timmie är bra.
– Jag tycker dessutom att man noggrant ska välja ut vilka fiskar man vill spara. Vi i Team CKB Fishing behåller aldrig fisk under 50 centimeter och försöker alltid att släppa tillbaka de riktigt stora exemplaren. Torsk över 10 kilo är enormt viktiga för bestånden och gör betydligt mer nytta i havet än i frysboxen. Om jag behåller någon fisk väger de mellan 2-5 kilo. Allt under och över det går tillbaka, säger han.

Men att returnera fisk kräver riktig hantering. Hur gör man för att öka fiskens chans till snabb återhämtning?
– Trycket kan vara ett problem så pumpa upp fisken försiktigt. Njut av kampen! Sedan bör man använda en stor håv eller ta fisken i gällocket. Tryck inte torsken i ögonen och eventuella redskap för avkrokning måste hanteras varsamt. Om fisken skal fotograferas bör detta göras snabbt och skonsamt innan fisken försiktigt släpps tillbaka. Med lite träning, rätt teknik och en bra utrustning kan i stort sett all fisk returneras oskadd, berättar Timmie.

Även om Öresund är begränsat så kan fisken vara svår att finna. Timmies ”säkra” positioner kommer här:

55.54.955 12.44.157
55.55.358 12.44.153
56.03.538 12.39.073
56.04.178 12.38.493
55.52.890 12.44.630

Var uppmärksamma på att en del av dessa platser ligger i närheten av de större färjornas farleder.
– Man ska komma ihåg att det är vi sportfiskare som ska flytta oss och inte tvärtom. Ta dessutom alltid med en VHF ombord och bär en varm och bra flytoverall. Då blir fisket både säkrare och roligare, avslutar Timmie.

Vi tackar Timmie för alla fina tips och hoppas att de inspirerat många till kul och hållbart torskfiske!

Hans Hällman