Vintertorsken hugger i Öresund – Del 1
Längtar du efter att inleda året med en stenhård kamp som får musklerna att ömma? Stortorsken är på väg in i Öresund och den duktiga fiskaren Timmie Wallin från Team CKB Fishing bjuder här på sina bästa tips till ett framgångsrikt fiske.
Bulefisket i Öresund är unikt och vida omtalat. Högsäsongen för de riktigt stora torskarna är inledd och intresset stort bland både danska och svenska fiskare. Torsken samlar sig nu längs botten och kan bjuda på ett helt fantastiskt fiske. Men att lyckas är inte enkelt. I alla fall inte från egen båt. De efterlängtade ”bulorna” på ekolodet kan vara svåra att finna, strömmen stark och kylan bitande. Men är man väl förberedd och prickar in en bra dag så är chanserna goda till ett fint fiske.
”nyckeln till framgång är kunskap”
-Visst kan bulefisket i Öresund vara grymt bra och ge mycket och stor fisk. Men nyckeln till framgång är kunskap. Bulefisket kräver att man är på rätt ställe, har rätt utrustning och fiskar med rätt teknik, konstaterar Timmie Wallin som är en hängiven småbåtsfiskare och dessutom arbetar på Landskronabåtarna.
Han berättar att turbåtar erbjuder ett populärt och betydligt enklare fiske än det från egen båt. Turbåtssäsongen har öppnat starkt och förra året fångades mängder av fisk över tio kilo. Och någon även på det dubbla! Med andra ord ett bra alternativ för dem som inte vill ge sig ut på egen hand. Men visst är det en speciell känsla att landa fisk från egen båt, och vi ber Timmie berätta hur detta beryktade fiske går till.
”Eftersom avståndet mellan bulorna kan vara stort så körs båten i relativt hög fart”
– Fisket inleds alltid med att man försöker finna fisken. Till detta sökande är ett ekolod nödvändigt. Bulornas färg och utseende kan variera mellan olika lod, men på färglod syns de ofta som klarröda staplar. Eftersom avståndet mellan bulorna kan vara stort så körs båten i relativt hög fart. Jag tycker att sex till tolv knop brukar fungera bäst, berättar Timmie.
När ett område med fisk dyker upp på lodet gäller det att placera båten i rätt position, vilket är rakt över fisken. Det låter kanske enkelt, men om ström och vågor tvingar båten ur position så krävs en hel del erfarenhet. Båten saktas ner och körs i någon knops fart tills bulan dyker upp på lodet. Om stapeln blir tunnare och färgen svagare så ligger man i utkanten av bulan och måste vända tillbaka. När bulan lyser rött igen så försöker man aktivt hålla positionen med hjälp av motorn. Ofta kan backen vara det effektivaste sättet.
Väl på plats gäller det att vara redo så att den snabbsjunkande pilken hinner ner till fisken.
– Det här är ett riktigt ”prickskytte” och ibland tas pilken redan på nervägen, berättar Timmie.
Det här är ett riktigt ”prickskytte” och ibland tas pilken redan på nervägen!
Men oftare behöver den studsas i botten ett par gånger innan hugget kommer. Något som kan vara svårare än det låter och ibland behöver man släppa ut lite extra lina. Timmie förklarar att pilkens position i bulan kan avgöra hur stor fisk man fångar. – Ett fel som många gör är att fiska några meter över botten. Då nappar mest hanarna vilka ofta är mindre. De stora honorna står längst ner i bulorna och för att fånga dem krävs ständig bottenkontakt, berättar Timmie. När hugget äntligen kommer kan det upplevas brutalt. För ovana fiskare kan en storfisk kännas som ett bottennapp, men snabbt kommer de omisskänliga knycken när fisken försöker vrida sig loss. Pulsen går upp och kampen kan börja!
Vi tackar Timmie för denna utförliga beskrivning av hur bulorna i Öresund kan hittas och fiskas av. I morgon berättar han om vilken utrustning som gäller, hur fisket bedrivs säkert och en hel massa annat som inte fick plats i dagens notis.
Hans Hällman