Vildlax stympas i Vänern – fettfenor klipps bort
Nu kommer ett larm från Vänern som fått både sportfiskare och myndigheter att reagera hårt. Länsstyrelsen i Värmland och Västra Götaland har fått vetskap om att fettfenan klipps bort på vild lax som fångats i Vänern. Ett brott som kan leda till åtal.
Det var Länsstyrelserna som under onsdagen gick ut till allmänheten, där de vill sprida information om upptäckten att fettfenor klipps bort på vild lax, och sedan släpps tillbaka. Det kommer bland annat rapporter från Gammelkroppa Lax att man uppmärksammat ovanligt många nyklippta individer som gått in i fiskfällan i Forshaga.
All vild lax i Vänern är fredad, och för att kunna skilja på vild och odlad lax och öring klipps fettfenan bort innan de odlade fiskarna sätts ut i Vänern, som smolt.
”Vild fisk som klipps kommer ju då inte att transporteras upp för lek i Klarälven vilket drabbar de vilda populationerna av Klarälvslax och öring. Fisk som klipps kan heller inte särskiljas från odlad fisk ute på sjön och riskerar därför att fångas upp utan att återutsättas. Eftersom det är nästintill omöjligt för våra tillsynsmän att bevaka detta kommer vi i förlängningen, om problemet fortsätter, att behöva se över fredningsområden då områden fria från fiske, i realiteten, är det enda som kan skydda fisken från denna olagliga hantering”, skriver länsstyrelsen i meddelandet.
De uppmanar alla som befinner sig på Vänern att anmäla detta om de uppmärksammar det och att prata om det så att alla förstår att ingen vinner på att stympa den vilda fisken, varken fisk eller fiske. Att klippa fettfenan på vild fisk kan leda till polisanmälan, låter de hälsa.
Fiskejournalen har pratat sportfiskeprofilen Fredrik Andersson, som bland annat är verksam i trollingklubben Götene SFK, och han reagerar hårt på tilltaget.
– Varje vild fisk är jätteviktig för framtida generationer av lax och öring. Det är bara att beklaga och hoppas att de individer som håller på med detta slutar. Det gynnar inte den vilda fisken, inte yrkesfiskare och inte sportfiskare, utan det är bara urdumt, säger Fredrik Andersson till Fiskejournalen.
Läs även om nyheter från Ljungan: