Är det rimligt att Vättern får ta emot mängder av ammunition som släpper ifrån sig tungmetaller och mikroplast? Det tycker inte Aktion Rädda Vättern, som i dag berättar om sin verksamhet på Grand Hotel i Jönköping. Foto: Aktion Rädda Vättern

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Publicerad Senast uppdaterad

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O i Jönköping.

Att försvaret övar runt Vättern är inget nytt. Flera regementen ligger i närheten och den djupa sjön har länge mottagit stora mängder tungmetaller från avlossad ammunition. Det är heller ingen nyhet att omgivningen protesterar. Vättern är en viktig vattentäkt och har dessutom ett känsligt växt- och djurliv. Aktion Rädda Vättern är en av flera organisationer som efterlyser större miljöhänsyn i området, och deras förhoppning är att övningarna runt Vättern så småningom kan flyttas till lämpligare platser.
Men det kostar förstås pengar och regeringen kommer inom kort besluta om övningarnas placering och omfattning.

Just nu är det tre ärenden som ska avgöras, vilka kortfattat kan beskrivas så här:

Granatbeskjutning
Aktion Rädda Vättern medverkade i fjol till att granatbeskjutningen i Vättern stoppades. Det lyckades tack vare att även Mark- och miljödomstolen ansåg att sprängningarna borde förbjudas. Regeringen inhiberade då försvarets tillstånd och förväntas inom kort lämna ett slutgiltigt beslut om granatbeskjutningar ska tillåtas.

Flygskjutmålet Hammaren
Länsstyrelsen gav i fjol Försvarsmakten tillstånd att avlossa 69 000 skott årligen mot flygskjutmålet Hammaren. Tidigare antal var 1000 och över hundra organisationer överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen. Ärendet ligger nu på domstolens bord och beslut förväntas komma senare i år.

Flygtrafiken vid Karlsborg
Försvaret har ansökt om tillstånd från länsstyrelsen att utöka verksamheten från 2000 till över 10 000 start- och landningar per år. Just nu pågår kompletteringar i ärendet och beslut lär dröja till efter årsskiftet.

Vill du veta mer om situationen i Vättern? Aktion Rädda Vättern hälsar alla välkomna till Grand Hotel i dag i samband med H2O Jönköping. Där finns flera representanter på plats och tre stycken föredrag kommer att hållas under dagen.

Läs mer om Aktion Rädda Vättern här.

Hans Hällman