Kommer den sista spillran av Gullspångslax att överleva?Foto: Mattias Lundström

Världsunika stammen akut hotad i vattenkraftens spår

Publicerad

Den unika Gullspångslaxen i Vänern har blivit en nationell angelägenhet, inte minst på grund av att den är akut hotad. Nu kommer det skräcksiffror som visar att den bara har kvar 1/13-del av sina ursprungliga lekområden.

Det är Sportfiskarna som slår larm om situationen för både laxen och öringen, där de tillsammans med företaget Norconsult inventerat och beräknat ursprunglig och nuvarande uppväxtareal för Gullspångslax och Gullspångsöring i Gullspångsälven, Letälven, Svartälven och Timsälven.

Resultatet blev alltså dystert.

Inventeringen visar att det bara finns 1/13-del kvar av ursprungliga 65,5 hektar uppväxtområden för lax och öring i de fyra vattendragen, och att laxstammens lekbestånd nu är nere på mycket låga nivåer.

Sportfiskarna konstaterar: ”Stora delar av de ursprungliga uppväxtområdena, 42 hektar, som ej är tillgängliga längre är numera indämda uppströms de åtta vattenkraftverken i området. Resterande del utgörs av spillfåror vid kraftverken eller av sträckor som på något sätt försvunnit i anslutning till kraftverksutbyggnaderna. Spillfårorna utgör generellt fina uppväxtmiljöer för lax och öring men tyvärr får de för lite vatten”.

– Vi fick även värdefull information om hur det ser ut i en vanligtvis indämd sträcka då dammen vid Karåsens kraftverk i Svartälven sänktes av under 2018. Sträckan visade sig vara kraftigt rensad, troligtvis på grund av historisk timmerflottning, men där stora delar av det bortrensade materialet ligger kvar utmed kanterna. Bottensubstratet var dessutom renspolat och fint med väldigt lite finsediment vilket tyder på att genomströmningen i dammen är god. Det här visar att uppfattningen om att det bara blir lerpölar om man sänker av dammar i de flesta fall är felaktig, konstaterar Jonathan Bark, projektledare för fiskevård på Region Väst.

Gullspångsälven ligger tidigt i den nationella planen för vattenkraft med start år 2023, och ett givet önskemål från Sportfiskarnas sida är fria vandringsvägar förbi kraftverken och att mer vatten kan släppas i spillfåror.

Läs mer om inventeringen här!

Här nedan kan du läsa om energibolag som satsar på miljön:

Satsar på fiskevård – nu kan de vinna Miljömålspriset 2020