Dave Soroston med en av många fantastiska gäddor från Chew Valley. Foto: John Horsey

Världens bästa gäddvatten?

Publicerad

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vattenänden lilla sjönChew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordetligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskaröver 18 kilo har fångats i vinter.Blir du sugen på att packa väskan? I så fall är du inte ensam.Årets 1277 fiskekort sålde slut på mindre än en timme.

Den lilla sjön Chew Valley utanför Bristol förser orten med vatten, men är i övrigt inte särskilt känd utanför fiskekretsar. Däremot väcker den enormt intresse bland dem som fascineras av stora gäddor.

”det finns ingen annan plats som levererar lika många 30-poundsgäddor som Chew Valley”

– Lita på mig, det finns ingen annan plats som levererar lika många 30-poundsgäddor som Chew Valley, berättar guiden John Horsey entusiastiskt.

John driver John Horsey Fly Fishing och blöter gärna sina linor i den fisk- och växtrika sjön. Framförallt för gäddornas skull, men även för att lura någon av de 40 000 öringar och regnbågar som årligen sätts ut.
John tror att den rika tillgången på bytesfisk kan vara en förklaring till Chew Valleys enorma gäddor, men inte nödvändigtvis den enda.

Guiden John Horsey och Entico Pini gläds åt en fin fluggädda. Foto: John Horsey Fly Fishing

Han får medhåll av John Harris, som hjälper till att administrera fisket i sjön.
– Det finns många teorier om varför gäddorna blir så stora. Några säger att det beror på utsättningarna av öring och regnbåge, andra att det är ett resultat av att sjön är så otroligt produktiv. Medeldjupet är bara omkring fyra meter och sjögräset breder verkligen ut sig. Sen ska man komma ihåg att sjön även håller riktigt stor abborre och mört. Sannolikt bidrar alla dessa faktorer till sjöns enastående gäddfiske, menar John Harris.

Och visst är fisket enastående. I fjol fångades mer än 100 gäddor över det magiska 30-poundsstrecket – vilket motsvarar 13,6 kilo.

”På en dålig dag fångas det i genomsnitt två till tre gäddor över 30 pounds”

– På en dålig dag fångas det i genomsnitt två till tre gäddor över 30 pounds. Med tanke på hur få fiskare vi tillåter är nog chansen att fånga en gädda över 30 pounds större här än någon annanstans, gissar John Harris.

Foto: Peter Coxhead

Han berättar att antalet gäddor över 30 pounds ökar från år till år och att fiskar över 40 pounds fångas regelbundet. 40 pounds motsvarar drygt 18 kilo och under vintern har minst fyra sådana bjässar rapporterats.
Sjörekordet innehas av Paul Millar som landfångade en väldig madam på hela 20,13 kilo år 2014.
– Personligen tror jag att det snart är dags för ett nytt rekord. Jag skulle inte bli förvånad om det sker i november, hälsar John Harris.

”Personligen tror jag att det snart är dags för ett nytt rekord”

Foto: Lee Spillard

Intresset att fiska i sjön är betydligt större än antalet tillgängliga platser. I år kommer båtfiske att tillåtas under 40 dagar och då får max 25 båtar fiska samtidigt. Taket för landfiske är satt 20 fiskare per dag under 45 dagar.

”det finns fortfarande en liten chans att få tag på ett fiskekort…”

– Vi försöker verkligen hålla nere fisketrycket. Men det gör förstås att många tyvärr inte kan komma hit och fiska. När vi släppte årets fiskekort på nätet sålde vi 1277 stycken på under en timme. Men det finns fortfarande en liten chans att få tag på ett fiskekort för 2018, eftersom vi auktionerar ut några på Ebay och dessutom lottar ut ett par stycken, berättar John.

Något större chans är det kanske att få tag på biljetter inför 2019, när de släpps i januari nästa år. Prislappen varierar mellan 50-150 engelska pund för ett dagskort. Vill man fiska med guide får man räkna med att betala omkring 500 pund per dag.

[allergallery id=”53052″]

Vill du hålla dig uppdaterad med vad som händer i Chew Valley kan du försöka bli medlem i deras slutna Facebookgrupp. Lyckas du med det lär du få se många välväxta gäddor!

Även här hittar du bra information om fisket i sjön.

Hans Hällman