Varje rännil räknas – Falklind filmar vidare
Det är vår och fisk av alla sorter vandrar upp i bäckar, åar och våtmarker för att leka. Abborren är en fisk som ofta leker i sjön där de lever men Östersjöns abborrar måste ta sig upp i sötvatten.
För Martin Falklind är det bråda dagar. Han är mitt uppe i filmarbetet med uppföljaren till världssuccén Fiskarnas rike. Så här års lägger han mycket tid vid våra allra minsta vattendrag. Nu, under våren, ger sig ofantliga mängder fisk ut på vandring för att nå sina lekplatser. Till skillnad från vad många tror är det långt ifrån bara lax och öring som vandrar. En del fisk vandrar för att rommen inte kan utvecklas i Östersjöns brackvatten. Andra vandrar för att leka i strömmande vatten där den befrukatde rommen syresätta bättre. Där fisken vandrar finns Falklind. Med minutiös noggrannhet och uthållighet som en världsatlet filmar han mörtar, idar, gäddor och många andra av alla de arter som tar sig uppströms.
Abborren räknas till det som brukar kallas simsvaga fiskar. Den har inte laxen och öringens muskler och kan inte hoppa upp för vattenfall. Likväl måste de abborrar som lever i Östersjön ta sig upp till sjöar eller lugna höljor i åar för att kunna leka. Den föredrar att lägga strängen av rom på struktur som grenar från sjunkna träd. Men den kan också lägga rommen direkt på botten, berättar Martin.
Jag frågar honom varför han lägger så mycket tid, energi och kärlek på fisk som vandrar.
– Folk frågar ofta vad det är jag filmar när jag arbetar vid de allra minsta bäckarna. När jag säger att jag filmar fisk så svarar de att de inte trodde att det fanns fisk där. Dessa små rännilar som som ofta förbises är livsviktiga för ekosystemen i våra hav och sjöar.
Nedan ses en abborre från en östersjövik ta sig upp mot lekplatserna.
Vill du se mer av vad Martin gör finns han under eget namn på både Facebook och Instagram.