Vägsalt en miljöbov? Foto: Pavel Neznanov

Vägsalt påverkar fiskar och ekosystem mer än man tidigare trott

Publicerad Senast uppdaterad

Vägsalt är en utskälld företeelse – för att det bland annat tenderar att fastna på vindrutor och andra fordonsdelar. Men det hamnar på andra platser också, som i exempelvis bäckar och sjöar där det kan orsaka skada på ekosystem inkluderat fiskar.

Ett flertal svenska forskare och studenter har medverkat i ett internationellt projekt kring vägsaltets påverkan på miljön, med representanter från SLU, Uppsala universitet, Linnéuniversitetet, Karlstads universitet och Lunds universitet.
Deras slutsats är att vägsaltets negativa effekter är större än man tidigare anat.

På hälften av provtagningslokalerna, bland annat en i Sverige, inträffade en så kallad kaskadeffekt, där minskningen av djurplankton hade lett till en ökning av växtplankton eller mikroalger. Detta leder till att mindre ljus når sjöbotten, vilket i sin tur kan påverka bottenlevande djur och växter. Som en följd av det kan rekreationsvärden, fiske och dricksvattenkvalitet påverkas negativt, skriver SLU på sin hemsida.
– Det är oroande att det sker en storskalig påverkan på livet i sötvatten redan vid salthalter som ligger under gränsvärden som används inom exempelvis EU, säger Silke Langenheder, professor i limnologi vid Uppsala universitet och en av de svenska deltagarna i studien.
Det betyder att saltning kan utgöra ett större hot mot den biologiska mångfalden och sötvattenekosystemens funktion än vad vi tidigare har trott, konstaterar hon.