Vårsvämmyggan, Aedes sticticus, är den mygga som kläcks i svämområden i Värmland-Dalarna. De kläcks i stora mängder och blir ganska aggressiva. Foto: Anders Lindström

Vad heter den som biter?

Publicerad

Det finns 49 arter av stickmyggor i Sverige. De har fram till nu bara haft latinska namn, men nu har de fått svenska namn – så det blir lättare att komma ihåg namnet på den som just stack dig.
Myggforskare Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nu givit de 49 myggarterna svenska namn som till exempel sommarskogsmygga, fjälltömygga och dubbelbandad fågelmygga.

Otydlighet kring namn kan utgöra ett problem när experter och allmänhet ska prata om stickmyggor.

Otydlighet kring namn kan utgöra ett problem när experter och allmänhet ska prata om stickmyggor. Kommittén för svenska djurnamn vid ArtDatabanken i Uppsala gav därför myggforskaren Anders Lindström, uppdraget att ta fram svenska namn på alla svenska stickmyggarter.
Myggen kan delas in i olika grupper beroende på sin normala hemvist och ekologi. De myggor vars larver utvecklas i smältvattenpölar på vårkanten kallas därför för tömyggor och de som utvecklas i regnvattenfyllda pölar i skogen kallas skogsmyggor. En grupp stora myggor som uppträder tidigt på våren kallas vårmyggor. Dessa övervintrar som fullvuxna och kommer därför fram tidigare än de myggor vars larver måste utvecklas först.
Om det finns någon behållning av att kunna skillnader mellan mygg för en flugfiskare är tveksamt. Men för den extrema imitationsfiskaren kanske det ändå är en tillfredställelse att kunna namnen på den insekt som biter?