Sportfiskarnas Olof Engstedt efterlyser studier om abborrarna i exempelvis Kalmarsund. (Foto: Andreas Ollinen)

Vad händer egentligen med abborrarna i Kalmarsund?

Publicerad

Jodå – abborrarna i Sverige verkar ha blivit större de senaste åren. Men hur står det egentligen till med föryngringen i exempelvis Kalmarsund och andra heta områden?

– Man vet inte riktigt helt enkelt, säger Sportfiskarnas Olof Engstedt.

Fiskejournalen berättade i en artikel nyligen att det aldrig strömmat in så många rapporter om fångade 2-kilosabborrar som 2019. Detta bekräftas av Olof Engstedt, som själv är bosatt i det heta Kalmarområdet. Men i skuggan av alla troféfiskar så verkar det finnas lite oroväckande luckor kring återväxten av abborre.

– Kalmarsund är historiskt känt för att ha rekryteringsstörningar på rovfisk, men i just de här populära fiskeområdet har det fångats både fler och större abborrar senaste åren jämfört med tidigare år. Troligtvis är det några starka årsklasser som kommit upp i storlek, vilket ger genomslag i fisket, säger Olof Engstedt.

Frågan är vad som händer när dessa försvinner? Antingen saknas de mindre abborrarna, eller är det av andra orsaker de inte finns där?

– Platsen är ett av de gäddtätaste områdena på hela kusten till exempel, vilket kan göra att mindre fisk håller sig på annan plats. Samtidigt är det svårt att dra slutsatser av sportfiske som ofta är riktat efter större fisk. Provfisken och studier borde fokuseras i de här områdena runt Kalmar för att få mer kunskap, resonerar Olof Engstedt.

Även han noterar att abborrfisket ökat, och kanske rentutav har passerat gäddfisket i popularitet. Att drilla en abborre närmare 2 kilo är förstås en fantastisk upplevelse, oavsett om det inte tillhör ovanligheterna denna vår.

Själv följer dock Olof Engstedt händelseförloppet i Kalmarsund på avstånd.

– Jag undviker att fiska i de heta områdena, utan har mina egna smultronställen. Jag försöker att inte bidra till hetsen, resonerar han.

Studier är alltså något som Olof Engstedt efterlyser, så att vi kan få koll på vad som händer med beståndet i stort.

– Jag uppmanar de som sköter provfisken längs med kusten att kolla på detta, med andra ord SLU. Det vore intressant att få veta hur det verkligen ser ut, konstaterar han.

Fiskejournalen vänder sig samtidigt till er läsare: Vad är era iakttagelser kring återväxten av abborre i främst Kalmarsundområdet?

Läs om stora gäddor:

Fiskejournalens Rasmus Ljungqvist tar årets största gädda