Mängder av små ålar släpps nu ut runt Stenungsundstrakten

Utsättningar av den hotade ålen

Publicerad

Imorgon börjar man sätta ut mängder av ålar på Västkusten. Totalt handlar det om en halv miljon yngel. Förhoppningsvis kan man bygga en tillräcklig stor population för att klara ålen vidare, tills de värsta hoten är avvärjda.
Invandringen av ålyngel har minskat drastiskt sedan 70-talet och det är projektet 8-fjordar som för sjätte året i rad sätter ut ålyngel som fångats in på andra ställen i Europa. Förhoppningsvis kommer några av dessa utsatta ålar så småningom att ta sig upp till de svenska sjöar och vattendrag där de skall äta upp sig.

Majoriteten av de ålar som ska ta sig till Sargassohavet, når aldrig ens den svenska kusten, utan hackas av turbinerna längs vägen: Foto: Ingemar Alenäs
Majoriteten av de ålar som ska ta sig till Sargassohavet, når aldrig ens den svenska kusten, utan hackas av turbinerna längs vägen:Foto: Ingemar Alenäs

Våra vattendrag är idag så utbyggda att risken för en ål att bli hackad i turbinerna är mer än 90-procentig.

De ålar som väl når sin sjö, stannar kanske där i 20-30 år. När de är så feta och så starka att de kan klara resan tillbaka till Sargassohavet, ska de ta sig ned genom våra svenska sjöar och vattendrag. Detta är lättare sagt än gjort. Våra vattendrag är idag så utbyggda med kraftverk att risken att bli hackad i turbinerna är mer än 90-procentig. Och de få ålar som väl når våra svenska hav, ska först utsättas för lagligt yrkesfiske innan de ens kan starta sin internationella resa.

Vad kan du som sportfiskare göra för att hjälpa ålen?

Vad kan du som sportfiskare göra för att hjälpa ålen? Köp inte ål och påpeka till restauranger och fiskaffärer att ålen är utrotningshotad. Släpp tillbaka alla ålar som inte är fiskade på vatten som är utpekade som lagliga att sportfiska ål i. Lagliga vatten är de som ligger mer än tre vandringshinder upp från havet. Det vill säga, chansen för just dessa ålar att klara sig undan kraftverken är nästan lika med noll. Informera vänner och bekanta om ålens situation och misstänker du olagligt fiske, kontakta din Länsstyrelse eller Kustbevakningen.
Ålen är en av vår äldsta fiskar som funnits i miljontals år. Hjälp till att rädda den från utrotning!