Utökad fiskodling i Storsjön upprör
Det har varit många turer runt fiskodlingen i Storsjön. Att miljöprövningsdelegationen i Västernorrland i februari gav tillstånd till storskalig fiskodling, menar många är ett felaktigt beslut. Beslutet överklagas nu av flera parter.
I höstas ansökte företaget Bright Water Fish om att får utöka sin odling i Krokoms kommun. Bright Waters mål är att bli den största producenten av odlad fisk i Sverige och de menar att storskalighet är vägen till detta. Företaget fick ja från miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västernorrland, ett beslut som upprörde många och väckte frågan, både om hur bra underlaget från verksamhetsutövaren varit och om delegationens erfarenhet av fiskodlingsfrågor.
Nu överklagas beslutet både från Sportfiskarna och Krokoms kommuns fyra samverkanspartier.
– Vi kan inte godta ett tillstånd för en så stor fiskodling där miljöpåverkan inte är tillräckligt utredd, säger Krokoms kommunstyrelseordförande Maria Söderberg (C) i ett pressmeddelande.
Det finns många skäl till varför storskalig fiskodling inte ska tillåtas i Storsjön, säger Sportfiskarnas jurist Torkel Blomqvist.
Sportfiskarna menar i sin överklagan Storsjöns unika fiskbestånd – som den storvuxna Dammåöringen, starka harrbestånd samt ett svagt men genetiskt värdefullt rödingbestånd – är en viktig anledning att inte tillåta storskalig fiskodling. Sportfiskarna menar också att Storsjöns vilda fiskbestånd är av stort värde för sportfisket och turismen i regionen. Dessutom är sjön utpekad ut som ett särskilt värdefullt vatten av Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Jämtlands län och är klassad som ett riksintresse för friluftslivet.
– Det finns med andra ord många skäl till varför storskalig fiskodling inte ska tillåtas i Storsjön. Här har Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västernorrlands län gjort en uppenbart felaktig bedömning då tillstånd gavs, säger Sportfiskarnas jurist Torkel Blomqvist.