Rödingar i lekdräkt är fantastiskt vackra. Foto: Aleksandar Vidakovic

Usch blir resurs: Satsning på miljövänlig gourmetfisk

Publicerad

Går det att odla fisk med hållbart och cirkulärt foder – som dessutom ger en välsmakande produkt på tallriken? Det får vi snart svaret på genom en svensk satsning, med syftet att gynna de vilda fiskbestånden.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som tillsammans med forskare, kockar och näringsliv presenterar sitt projekt ”5 ton grön fisk i disk”. Det handlar om att ersätta andelen vildfångad fisk i djurfoder med restprodukter från livsmedelsindustrin.

”Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära 90 procent av världens kommersiella fiskbestånd utnyttjas maximalt eller till och med är överfiskade. En stor del av den vildfångade fisken går till djurfoder, vilket inte är hållbart. Därför har SLU och Axfoundation initierat projektet ”5 ton grön fisk i disk”, som ska ta fram ett hållbart och cirkulärt fiskfoder. För att säkerställa att fisken blir god och kommersiellt gångbar ingår även Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet samt näringslivsaktörer och kommuner”, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Fodret ska genom insektskompostering och mikrobiell fermentering produceras av restprodukter från handel, livsmedelsindustri och skogen, samt från alternativa marina råvaror. Det potenta gödsel som insekterna genererar kan användas som växtnäring.

Från usch till resurs, med andra ord, eller från ”restavfall till gastronomi” som de själva beskriver det.

Målsättningen är att fisken ska finnas i butiksdiskarna inom två år och att det ska ha skapats verktyg som stöder en vidare utveckling av svenska kretsloppsbaserade råvaror till framtidens miljövänliga fiskfoder.

Här kan du läsa mer om projektet ”5 ton grön fisk i disk”.

Läs även om detta:

Skräckbilder sprids från multinationell laxodling i USA