Annons: Sponsrat innehåll

Upplev ett drömfiske i Jämtland och Härjedalen

Publisert Sist oppdatert

Drömfiske Jämtland Härjedalen erbjuder ett intressant harr- och öringfiske i hundratals vatten. Här finns möjlighet att hitta sitt eget smultronställe, eller ett vägnära fiske för hela familjen.

På väg 340, eller som den också kallas Fiskevägen, kör vi mot Valsjöbyn. Efter att vi just har passerat mataffären svänger vi in på grusfickan framför den väldiga informationstavlan som finns mitt i byn. Där går det att läsa om det mesta som händer i trakten. Danstillställningar med orkestrar, vedförsäljning, hundar och stuguthyrdning. Där finns också en stor karta som visar Valsjöns väldiga fiskevårdsområde. Vi har redan bestämt oss för att testa Rengströmmen som har sin början vid sjön Rengen och som avslutas med de vackra rengsfallen strax före Valsjön. Det är förresten härifrån som Hans Lidman en gång skrev historien om Valen i Valsjön.

Öring på torrfluga

På den stora parkeringen vid vattenfallen är det inte tillåtet att ställa husbilen över natten. Men i närheten av Valsjön finns ett flertal företag som erbjuder boende av olika standard. Fastän att klockan redan hunnit passera tio på kvällen kan vi ändå inte låta bli att dra på oss vadarna och sätta ihop spöna för ett testa fisket. Vi bestämmer oss för att gå den knappa kilometer som krävs för att komma åt utloppet från Rengen. När vi kommer fram är öringarna svåra att lura trots att de vakar. De har förstås hunnit se det mesta i flugväg under sommaren och har blivit kräsna. Mellan de snabba strömmarna finns svarta pottor. Sådana brukar alltid hålla fisk. Ytterst på tafsen sitter en Buse, någon meter ovanför en E-tolva som upphängare. Taktiken är redan klar, flugorna kastas nedströms en av pottorna och hasas sedan motströms över det heta området. Det behövs inte många försök förrän den fösta halvkilosöringen spontant kastar sig över nattsländan. Tänk att det finns så här fina fiskar så här vägnära! Under varje svart blankfläck väntar ytterligare en öring på att stiga. Storleken är verkligen hyfsad, de mäter mellan 30 och 44 centimeter.

När vi senare samlas igen kan mitt resesällskap också berätta om trevliga upplevelser med huggvillig fisk. Anders har fiskat i sjön uppströms mig, medan Niklas istället har prövat lyckan i ån. Enligt Anders hade stora stim av både öring och röding ställt upp sig och börjat vaka. Men trots vakfest hade ändå fisket varit bäst med en sjunkande Fasanstjärtnymf. Anders hade låtit nymfen fridrifta ner mot vakplatsen och väl där hade han sedan stramat linan och låtit nymfen stiga mot ytan. Under perioder hade det nappat i varje kast.

Stora fiskevårdsområden

Jämtland och Härjedalen är verkligen klassisk flugfiskedomän. Här finns flera omtalade vattendrag som Dammån, Kvissleströmmarna och Tännån. Fiskbestånden är täta och det finns gott om fiskevatten med både harr och öring. Rödingen är inte lika enkel att komma åt men visst finns de, men då bör man nog testa i någon av sjöarna. Under årens lopp har fisketurismen i det väldiga området ständigt varit påtaglig. Det är kanske inte så konstigt, med tanke på det högst rimliga köravståndet i från de flesta av landets större städer. Turismen har bidragit till att fler och fler campingar och stugbyar har vuxit fram. Det är bra, på så vis kan alla hitta ett gott alternativ. Vi ser även flera husbilar och husvagnar uppställda längs de olika vattendragen. De som bor där njuter förstås av att ha sitt fiske så nära till hands, samtidigt som de har naturen och tystnaden inpå knuten. Alla fiskevårdsområden som ingår i Drömfiske Jämtland Härjedalens förening erbjuder kortförsäljning antingen på turistbyrån, macken, mataffären eller på nätet. De fiskevårdsområden vi besökte var otroligt stora och för att testa alla vatten som finns skulle det förmodligen behövas flera år.

Fiske längs vägen

Efter ett par trevliga dagar i Valsjöbyn kör vi vidare på Fiskevägen söderut. Efter en kvart passerar vi den omtalade Toskströmmen. Jag har aldrig fiskat där tidigare, men har hört från flera håll att där finns gott om fisk. Vid bron är strömmen turbulent och ganska snabb, längre nedströms lugnar den sig något och ser riktigt spännande ut. Det är tydligt att vyn från bron lockar, längs land syns nämligen flera flugfiskare stå utvadade i älven. Här finns en unik öringstam, men de flesta som fiskar den här dagen har siktet inställt på de vakande harrarna. Vi på väg söderut, vi har till och med avtalat en tid, men bestämmer oss ändå för att lägga ett par timmar i älven. Längs kantzonerna finns det gott om utrymme att kasta. Botten är täckt av halvstora, runda stenar och ute i strömmen syns flera intressanta strukturer. Vi behöver inte göra många kast för att övertygas om att det finns gott om harr i älven. Våra torrflugor hinner knappt landa förrän de försvinner ner i ett sprättigt vak. De är verkligen på hugget och jag tänker flera gånger att det här måste vara ett perfekt ställe för den flugfiskande familjen att semestra.

Rökt kött och kaffe

Vidare längs vägen kör vi förbi det ena spännande fiskevattnet efter det andra. Vi har bara en vecka på oss och vi har bestämt oss för att testa fisket i den omtalade Långan. Efter att Jämtkraft tillslut valde att inte bygga ett nytt kraftverk i ån, och dessutom riva bort ruinerna från ett tidigare kraftverk ser nu framtidens fiskemöjligheter ljusa ut. I Krokom möter fiskeguiden Anders Lundin upp. Han bjuder på nyrökt harr- och älgkött. Smaken av det salta köttet och kokkaffet gifter sig väl i munnen samtidigt som vår värd berättar om fisket i ån. Det har blivit bättre och bättre med åren, öring och harr på kilot är ingen ovanlighet. Vi blir naturligtvis fiskesugna och vill pröva redan samma kväll.

Grusvägen som leder oss vidare mot Långan är bitvis snirklig och smal. Efter några kilometer visar en liten träskylt att vi är framme. Den sträcka dit Lundin tar med oss är en särskild kvoterad flugfiskesträcka. Sådana sträckor verkar växa fram på allt fler platser över hela Jämtland. För oss flugfiskare lockar de, eftersom man antingen får ha sträckan helt för sig själv, eller tillsammans med en handfull andra med samma intresse.

Harr och öring

Vid ån är vi ensamma denna dag och vi får höra att sträckan delvis har restaurerats med nya block, uppväxtlokaler och lekplatser. Det ser onekligen fint ut och strömmen är verkligen som gjord för flugfiske. Snart märks täta moln av nattsländor längs strandzonen och intill trädtopparna syns strömsländor svärma. Vi ska pröva fisket ett stycke uppströms, bland storstenarna som ligger utlagda mot den andra sidan. För att nå dit krävs det att vi vadar ut över halva åbredden. Jag prövar samma koncept som i Rengströmmen, en kombo av en Buse och en nattslända. Denna gång har jag dock bytt ut E-tolvan mot en Elk Hair Caddis. Längs kanten mot den andra sidan slackar strömmen och ytan är blank. Flugorna placeras någon meter utanför strandzonen och driver sedan vidare ner mot en av storstenarna. Efter några kast syns en kraftig virvel under Busen, fisken visade intresserad men vägrade tydligen att ta. Snabbt drar jag in linan och byter ut sälhårspuppan till en mindre. Denna gång går det bättre, i ett försiktigt vak försvinner puppan ner och kort därefter börjar fajten. Öringen hoppar flera gånger före den sätter fart nedströms. Efter en långdragen kamp får jag till slut in den och kan håva kvällens första kilofisk.

Det är nog just av den här anledningen som jag tycker så mycket om Jämtland, i åarna finns nämligen chans att fånga både harr och öring.

Drömfiske Jämtland Härjedalen

Under föreningen Drömfiske – Jämtland Härjedalen finns flera stora fiskevårdsområden samlade. Många av de fiskevatten som erbjuds ligger vägnära med närhet till bra campingar eller stugbyar. Sammantaget gör det området till ett perfekt ställe för flugfiskare som söker ett bra fiske utan att för den skull behöva vandra långa sträckor eller använda helikopter. Det är också ett utmärkt resmål för den som önskar ta med sig resten av familjen på en kombinerad fiske- och upplevelsesemester. Men här finns också mycket att välja på för ett gäng fisketokiga entusiaster med högt ställda krav. Under vår vistelse träffade vi bland annat en fiskare vid Kvissleströmmarna som berättade att han varje kväll hade sett flera stora öringar som vakade efter nattsländepuppor längs kanterna. Några av dem hade garanterat vägt över två kilo! En annan, lokal fiskare, berättade om ett fantastiskt harrfiske som han hade haft under några kvällar i Edsforsen. Snittstorleken hade varit hög och samtliga av harrarna hade tagit på en gul-svart Superpuppa.

Härjedalen

Även i Härjedalen finns flera intressanta områden med vägnära vatten som är enkla att ta sig till. Tännäsområdet erbjuder ett omtalat harrfiske i sjöarna men också ett intressant fiske i närliggande åar. Här finns dessutom möjlighet till bra boende i anslutning till fisket. Även Mittån och Ljusnan är populära besöksmål för flugfiskare från hela landet. Öring- och harrfisket där är stundtals riktigt bra, framförallt i början av sommaren.

Har du ännu inte bestämt dig för vart sommarens fiskevecka ska ägnas, ge då Jämtland och Härjedelan en chans, det tänker i alla fall jag göra!

Mer information:
Under banderollen Drömfiske Jämtland Härjedalen finns flera fiskevårdsområden samlade. När man köper ett fiskekort för ett område som ingår under Drömfiske Jämtland Härjedalen kan man vara säker på att där bedrivs fiskevård och en klok förvaltning för ett framtida hållbart fiske. Under hemsidan dromfiske.com finns alla fiskevårdsområden presenterade. Här finns information om fiskekort, boende och annat som ger semestern guldkant.