Unikt beslut – yrkesfisket i Lule älv stoppas under sju dagar
Redan i fjol hade Vattenfall stora problem med att fånga tillräckligt med avelsfisk till avelsfisket som sker i Hedens fiskodling. Detta ledde till att arrendet för yrkesfisket i älven förändrades, yrkesfisket fick kortare fisketid. Nu visar det sig att åtgärden inte var tillräcklig.
Lule älv är Sveriges mest vattenkraftsutbyggda älv. Som en del av den ersättning för skadan som blivit för vandringsfisken så skall Vattenfall plantera ut 550 000 laxar och 100 000 havsvandrande öringar varje. För att kunna genomföra åtagandet startade Vattenfall Hedens fiskodling.
Under senare år har uppvandringen av laxen succesiv avtagit för att sedan under 2020 ha sjunkit kraftigt, även fast det sätts ut samma antal laxar varje år i älven samtidigt som kvoterna för yrkesfisket efter kusten är fasta.
Under 2020 vandrade det upp så lite lax att Vattenfall inte fick ihop tillräckligt med föräldrarfiskar till det avelsfiske som sker i Hedens fiskodling. Även många sportfiskare har noterat den negativa trenden kring laxens uppvandring.
Henri Heimonen är föreståndare för Hedens fiskodling;
– Läget är akut. Trots goda fångster i kusten och i mynningen når endast enstaka fiskar Boden. Vi hade okey fångst i centralfisket från början av säsongen. Detta är antagligen fisk som passerade innan fällorna sattes ner i Lule älv. Nu är avelsfisket mycket sämre för oss. Därför har vi beslutat att stoppa allt yrkesfiske efter lax på Vattenfalls fiskerätter från tisdag 13/7 med en vecka framåt, säger Henri till Fiskejournalen.
Syftet med fiskestoppet för yrkesfisket är att mera lax skall få simma upp i älven. På det sättet hoppas Henri att dom skall få fånga den lax som behövs för avelsfisket och då säkra laxproduktionen för denna säsong.
– Syftet med åtgärderna är för att säkra tillgången på bra avelsmaterial inför kommande odlingssäsong. Vi vill ej hamna i samma situation som vi gjorde förra säsongen, säger Henri till Fiskejournalen.
Henri fortsätter;
– Vi har ett jättebra samarbete med sportfisket, yrkesfisket, fiskerättsägare och myndigheterna kring Lule älv. Detta samarbete är så klart viktigt nu och för framtiden och jag vill att det skall utvecklas mera. Vi som jobbar med fiskodlingen vill inget annat än att det skall finnas tillräckligt med lax så att det räcker till alla som fiskar i Lule älv, avslutar Henri.