Ultraljud renar sjuka sjöar
Övergödning och obalans i ekosystemet har förvandlat vattnet i många svenska sjöar till algsoppa. Kan ultraljud vara ett sätt att göra sjöarna friska på nytt?
Pildammarna i Malmö är en viktig rekreationsresurs i storstaden, med ett rikt djur- och växtliv. Det finns också gott om fisk i dammarna, framförallt olika typer av karpfiskar. Men under senare år har problem med övergödning och algblomning orsakat både fiskdöd och att vattnet i dammarna blivit oaptitligt, grumligt och illaluktande.
Ett problem i de sjuka sjöarna är den stora mängden karpfisk. Dessa rotar i sedimentet, vilket frigör näringsämnen och äter dessutom upp zooplankton som annars skulle hållit tillbaka mängden växtplankton. En framgångsrik metod för att förbättra hälsotillståndet i sjöarna har varit att fiska upp stora mängder karpfisk.
Under våren genomförde Malmö stad ett större reduktionsfiske som gav gott resultat, bland annat i form av över 100 stora sutare, dessutom några rudor och någon enstaka karp. Man vet dock att det finns många och stora karpar kvar i dammarna.
En annan metod att komma tillrätta med problemet är att plantera in rovfisk. Ett försök att plantera in gös under 2014 misslyckades dock, när den ovanligt varma sommaren orsakade syrebrist och omfattande fiskdöd, av bland annat gädda och gös.
I år har man provat en annan metod att rena vattnet. I den mindre av dammarna har man i stället sänkt ner en apparat som skickar ut ultraljud. Detta spränger algernas flytblåsor så att de dör och sjunker till botten innan fotosyntesen och därmed tillväxten kommer igång. Metoden har visat sig vara mycket effektiv.
Svenne Andersson