Tusentals ålar släpptes ut

Publicerad

Under torsdagen släpptes 50 000 små, slingrande ålar ut i Vattenriket i Kristianstad. Utplanteringen gjordes av några entusiastiska barn tillsammans med Osby Naturbruksgymnasium. Förhoppningen är att så många av de som möjligt överlever och kan stärka den fortsatt utrotningshotade ålen. Det är femte året i rad som Länsstyrelsen i Skåne län sätter ut ålyngel i syfte att stärka det hotade ålbestådet.
– Vattenriket hyser stora lämpliga uppväxtområden för ål. Det är speciellt viktigt att sätta ut ål i detta område då ålen är en del i detta unika ekosystem, sa Johan Wagnström som är fiskeridirektör på Länsstyrelsen i Skåne län.
Totalt har 17,2 miljoner satsats och för det har drygt 6 miljoner ålyngel satts ut. I år disponerar Länsstyrelsen 5,3 miljoner och för det beloppet får man nästan 1,8 miljoner ålyngel som fångats i floden Severn i sydvästra England och via karantän i Helsingborg kommer att spridas ut i de glest besatta uppväxtområdena från Blekinge i söder till Vänern i norr.
Tidigare år har kritik funnits mot ålyngelutsättningarna på grund av tveksamheter kring de flyttade ålarnas förmåga att finna vägen till lekområdena i Saragassohavet. Länsstyrelsen konstaterar efter forskningsinsatser inom ålvandringen att de utplanterade ålarna har samma vandringsmönster mot lekplatserna som de naturligt invandrade ålynglen har.
– Det är glädjande att se att allt talar för att vi via våra utsättningar med all sannolikhet på samma vis som naturligt invandrad ål kommer att stärka det svaga lekbeståndet. Om vi inte satt ut dessa ålar hade de istället köpts upp av ålodlingar och därifrån vandrar ingen ål till Sargassohavet, sa Johan Wagnström.
Läs fler notiser om ål.