Hösten 2006 tas Tranås första faunapassage i bruk. Foto: Lennart Gustavsson.

Tranås första faunapassage fyller 10 år!

Publicerad Senast uppdaterad

I år firas jubileum på Tranås Energi, det är nämligen tio år sedan den första faunapassagen i Tranås stod klar och grunden till bolagets miljösatsningar lades.
I februari 2006 sattes bygget av Tranås första faunapassage igång. Den nya fiskevårdsplanen för Svartån föreslog att de vandringshinder som fanns på sträckan genom centrala Tranås skulle tas bort, och detta skulle nu bli verklighet. En konstgjord bäck runt Tranås Energis sedan länge nedlagda vattenkraftverket i Åsvallehult skulle göra det möjligt för fisken att passera.

Tio år senare fungerar omlöpet fortfarande bra och är en vacker plats i Tranås. Foto: Elin Karlsson
Tio år senare fungerar omlöpet fortfarande bra och är en vacker plats i Tranås. Foto: Elin Karlsson

– Man kan säga att öringen själv satte igång arbetet, för idén väcktes när det upptäcktes att öringen lekte en bit nedströms och man insåg att det behövdes åtgärder som fler lekplatser och uppväxtområden här, berättar Magnus Lundberg på Tranås Energi.
I projektgruppen fanns förutom Tranås Energi även Tranås kommun, Länsstyrelsen, Lions Club och Fiskevårdsområdena. På senhösten 2006 stod faunapassagen i Åsvallehult klar och bara timmar från att vattnet släppts på syntes de första fiskarna ta sig upp genom bäcken.
Parallellt med arbetet i Åsvallehult byggdes ytterligare två passager. Den ena vid Tranås Energis kontor, där nivåskillnaden vid dammen till det nedlagda vattenkraftverket hindrade öringen från den närliggande sjön Sommen att ta sig upp i Svartån. Den andra vid Tranås Energis vattenkraftverk i Ydre, som gjorde det möjligt för fisken att ta sig mellan de två sjöarna Västra och Östra Lägern.

En konstgjord bäck runt Tranås Energis sedan länge nedlagda vattenkraftverket i Åsvallehult skulle göra det möjligt för fisken att passera.

Alla tre projekten visade sig bli väldigt lyckade, vilket skapade mersmak hos Tranås Energi. I Ydre har bolaget ytterligare ett vattenkraftverk i anslutning till Lägern-sjöarna och på eget initiativ genomfördes en grundlig förstudie om möjligheterna till bygge av en faunapassage även här. Förra hösten skickades en tillståndsansökan in till Mark- och miljödomstolen.
– Förhoppningsvis godkänns den och då är vi redo att dra igång projektet, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.
I mars förra året blev Tranås Energi ägare även till vattenkraftverket i Visskvarn, det sista hindret mellan bolagets övriga anläggningar i Ydre och sjön Sommen.
– Anledningen till att vi köpte Visskvarn var inte bara att vi ville utöka vår förnybara elproduktion, den miljömässiga biten var minst lika viktig. Nu har vi en unik möjlighet att öppna ett vattensystem mellan tre sjöar som varit stängt i över 100 år, säger Niklas.
I oktober skickades en tillståndsansökan gällande bl. a bygge av en faunapassage här in. Förhoppningsvis kommer det positiva svaret om ungefär ett år och förbättringarna kan börja genomföras.

tranas_native_1
Vid vattenkraftverket i Visskvarn planerar Tranås Energi att bygga ett omlöp i sidoflödet. Foto: Elin Karlsson

De pågående projekten vid Forsnäs och Visskvarn drivs helt av Tranås Energi själva. Målsättningen är att ha hela sträckan mellan de tre sjöarna Östra Lägern, Västra Lägern och Sommen öppen för fiskvandring 2019.
Vill du också ha ett fiskvänligare elavtal hos Tranås Energi? Gör en intresseanmälan idag och få en offert via e-post.

SPONSRAT AV TRANÅS ENERGI