Trålförbud skyddar
I Öresund är det sedan lång tid tillbaka förbjudet att tråla efter fisk och endast nätfiske tillåts. I Kattegatt har trålfiske däremot varit tillåtet sedan tidigt 1900-tal. För att ta reda på hur olika fiskemetoder påverkar ett områdes produktivitet, har forskaren Henrik Svedäng vid Havsmiljöinstitutet på uppdrag av EU-parlamentets fiskeutskott, gjort en jämförande studie av olika fiskbestånd i de två områdena.
Resultaten visar att trålförbudet i Öresund har inneburit ett skydd för fisken som resulterat i en högre produktion. Enligt rapporten produceras det cirka 100 gånger mer fisk i Öresund räknat i ton per areal, jämfört med vad som produceras i Kattegatt.
Men det är mer än produktiviteten som skiljer sig mellan de två områdena. Även storleks- och åldersfördelningen i fiskbestånden ser annorlunda ut. I Öresund råder en naturlig fördelning i olika åldersklasser och det finns både större och äldre fiskar i bestånden. I Kattegatt är torskar äldre än tre år sällsynta. Eftersom fiskar blir mer produktiva ju äldre de blir påverkar också åldersfördelningen ett områdes produktivitet.
I Kattegatt är torsken idag starkt hotad. Under 1970-talet landades 15 000 till 20 000 ton torsk i Kattegatt, 2009 var motsvarande siffra 197 ton. Av flera andra fiskarter, som kolja, bleka och vitling, är fångsterna så små att de numera anses kommersiellt ointressanta att fånga i Kattegatt.
Ladda ner rapporten i pdf-format
Läs fler notiser om trålning.
Morgan Fihn