Torskexpert: Var är pengarna till Östersjötorsken?
Regeringen kom nyligen med ett utspel till förbättrad havsmiljö. Trots att stora summor ska satsas, och flera åtgärder planeras för Östersjön, nämns inte torsken som ett prioriterat område. Det tycker Conrad Stralka på BalticSea2020 att den borde gjort.
Regeringens åtgärdsprogram för sundare hav kommer nästa år att kosta 600 miljoner kronor. Tanken är att anslagen därefter ska utökas ytterligare fram till 2020. Områden som prioriteras är bland annat nedskräpning, övergödning, miljögifter och skyddet av marina områden. Östersjöns utsatta torskbestånd nämns inte specifikt, trots att både ICES och EU-kommissionen rekommenderar minskade kvoter. Det kan tyckas märkligt, och Conrad Stralka, verksamhetschef för BalticSea2020, anser att fler åtgärder och mer pengar behövs för att rädda torsken.
”När torskbeståndet är i kris borde kraftfulla åtgärder finnas med i regeringens havssatsning”
– Livskraftiga bestånd av rovfiskar är avgörande för Östersjön. När torskbeståndet är i kris borde kraftfulla åtgärder finnas med i regeringens havssatsning, menar Conrad Stralka.
Nu väntar det politiska spelet inför fiskeministrarnas kvotbeslut senare i höst. BalticSea2020 hoppas att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har ett starkt mandat för att sätta Östersjöns miljö och torskbeståndet före andra intressen, när förhandlingarna med EU-kollegorna snart inleds.
– Det krävs mycket drastiska åtgärder för att rädda torsken i Östersjön. I dag består Östersjöns torskbestånd av små torskar som är så svaga att de inte förmår följa efter födan och växa sig större. Det är ett direkt hot mot ekosystemet i Östersjön där torsken fyller en mycket viktig funktion, säger Conrad Stralka.
Läs mer här.
Du har väl inte missat att BalticSea2020 har inlett ett särskilt program för att rädda Östersjötorsken? Det kan du läsa om här.
Hans Hällman