Tonfiskprojektet startar idag
För femte året i rad märker SLU blåfenad tonfisk i Skagerrak med satellitsändare som gör det möjligt att spåra deras vandringar över Atlanten. Denna sommar har mindre tonfiskar observerats i Skagerrak, vilket ger forskarna hopp om att yngre generationer tonfisk hittat hit.
Med hjälp av 48 fisketeam, och över 500 frivilliga, satsar Sveriges lantbruksuniversitet på att fånga och märka 60 tonfiskar under två veckor i augusti–september, med start i dag.
Det fleråriga projektet har redan väsentligen ökat kunskapen om detta nya och spektakulära bestånd i våra svenska vatten. Forskarna har i dag en allt bättre förståelse för varifrån dessa fiskar kommer, var de leker, och hur de korsar Atlanten i deras ständiga jakt på föda.
I år hoppas forskarna på att fånga och märka fler fiskar i den lite mindre storleksklassen, 100–150 kg, vilka verkar ha observerats mer frekvent under sommaren jämfört med andra år.
– Det vore en trygg bekräftelse på att även yngre generationer av tonfisk har hittat upp till våra breddgrader, att föryngringen fungerar och att det inte bara rör sig om några enstaka starka årsklasser som besöker oss varje år, säger Gustav Hellström, forskare på SLU.
Följ med forskarna ut i fält
Mellan den 21 augusti och den 5 september pågår märkningen, de dagar vädret tillåter. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet kommer att utrusta fiskarna med sändare. Vill du få en inblick i hur det går till?
Följ fisket på Facebooksidan SLU Vilt, fisk & miljö eller på Instagram slu.viltfiskmiljo där forskarna gör uppdateringar under perioden märkningen pågår.