Tonfiskprojektet: Första märket har släppt!
En av de arton blåfenade tonfiskar som märktes under höstens svensk-danska forskningsfiske har simmat ner till Biscayabukten. Det framgår efter att fiskens märke släppt i förtid. Så fort det nådde ytan fick forskarna tillgång till ny information om dessa fantastiska rovdjur.
Höstens lyckade forskningsfiske i Skagerrak resulterade i att 14 tonfiskar spöfångades och märktes på svenskt vatten. I Danmark bedrevs fisket norr om Skagen och där blev resultatet fyra infångade fiskar. Samtliga tonfiskar märktes med avancerade sändare från ICCAT, som under tolv månader ska samla information om hur fiskarna rör sig. Dessutom registreras temperatur, salthalt, djup och ljus. Informationen blir först tillgänglig efter att märket lossnar och flyter upp till ytan.
De fyra ”danska” tonfiskarna försågs dessutom med ett märke som ska släppa redan efter tre månader, och det var ett av dessa som nyligen dök upp utanför den franska kusten. Det var något tidigare än planerat, men ändå välkommet av forskarna. Nu vet de att tekniken fungerar och åtminstone hur en av fiskarna har rört sig.
”Den här tonfisken har redan simmat väldigt långt”
– Den här tonfisken har redan simmat väldigt långt, vilket är spännande. Avståndet ger oss en indikation på fiskarnas rörelser. Vi visste inte heller hur länge de skulle stanna i Skagerrak efter märkningen. Gamla rapporter, från 1950- och 1960-talet, gjorde att vi gissade att de nog skulle simma vidare under oktober eller november, men nu har vi en exakt information från en specifik individ. Och förhoppningsvis kommer det mer i framtiden, säger forskaren Brian MacKenzie från DTU Aqua.
Att den första informationen nu har inkommit möts med entusiasm också i Sverige, inte minst från Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren, som på ett förtjänstfullt sätt koordinerade den svenska fiskeinsatsen.
”Spännande att en av danskarnas extrataggar levererar data redan nu”
-Spännande att en av danskarnas extrataggar levererar data redan nu. Man ska också veta att det är naturligt att taggarna på grund av nötning ramlar av dessa snabbsimmande vagabonder i förtid, så jag misstänker att vi redan under vintern kommer att ha data från flertalet av de 14 svenskmärkta fiskarna, säger han.
Ett av projektets syften är att ta reda på om de tonfiskar som besöker våra vatten tillhör det östra eller västra Atlantbeståndet, något som är viktigt för att säkra en hållbar förvaltning. Svaret på den frågan dröjer, enligt Brian MacKenzie.
”Vi kan inte dra några slutsatser från det här märket vad gäller beståndstillhörighet”
– Vi kan inte dra några slutsatser från det här märket vad gäller beståndstillhörighet. Det vet vi inte än och märkningsresultaten kommer att kompletteras med genetiska analyser som ännu inte är klara, förklarar han.
Senast i september nästa år ska samtliga av ICCATS:s avancerade märken ha släppt. Om inte förr så lär vi då få veta betydligt mer om Nordsjöns mäktigaste rovfisk.
– Det blir oerhört intressant att snart få reda på var de andra fiskarna har simmat.
”Att några av dessa enorma fiskar nu simmar runt med våra märken är otroligt spännande”
Att några av dessa enorma fiskar nu simmar runt med våra märken är otroligt spännande, säger Brian MacKenzie.
Hans Hällman