Tonfiskjakten kan börja – Falklind står beredd
En av årets stora begivenheter på Västkusten är märkningen av blåfenad tonfisk. För fjärde året i rad ska SLU tillsammans med flera fisketeam fånga, märka och utrusta tonfiskar med sändare.
Det är många som sitter och detaljstuderar väderprognoserna nu, eftersom det krävs rätt förhållanden för att tampas med tonfisk. Startskottet sker under onsdagen, men det hela kan mycket väl få flyttas fram med tanke på vindarna som härjar i området. SLU har i år tillstånd att märka 100 blåfenade tonfiskar, och det är 45 team som deltar i projektet.
HOPPAS PÅ LÄCKRA BILDER
En av dem som sitter beredd med redskapen är Fiskejournalens medarbetare Martin Falklind. I hans fall är det dock kamera som utgör utrustningen, eftersom han ska försöka få material till sin trilogi om Sveriges fiskar och vattenmiljöer.
– Vinden måste mojna för att det ska bli filmbart. Hur som helst, bara vetskapen att de har återkommit till våra farvatten gör mig glad, berättar Martin Falklind.
Vad vore då hans drömbilder/sekvenser?
– Det vore slowmotionbilder när tonfisken jagar ytligt i grupp efter näbbgädda och markill, mitt emellan Danmark och Sverige. Allt är förberett, men det är en svår filmutmaning.
Andreas Sundelöf, forskare vid SLU, berättar vilka deras förhoppningar är:
– Vi har bara skrapat på ytan ännu. Nu vill vi få en mer detaljerad bild av när, var och varför de gör sina val. Det finns historiska uppgifter om att blåfenade tonfiskar simmat söderut längs Afrikas och Sydamerikas kuster. Det har vi inte sett ännu. Men vem vet? Det är märkvärdiga fiskar det här, säger Andreas Sundelöf i ett pressmeddelande.