Tjuvfiske med garn lönar sig
En yrkesfiskare som olagligt drog upp 16,8 ton lax utanför Kullen dömdes på fredagen till 30 000 kronor i böter. Troligtvis har han ändå tjänat hundratusentals på att sälja fångsten.
Den nordskånska yrkesfiskaren dömdes både för att ha fiskat på otillåtet område samt för att ha använt avsevärt mer nät än vad lagen medger. Han nekade till brott med hänvisning till att han skrivit fel position i sin loggbok samt att han har räknat fel på längden av garn.
Mot det står ett vittnesmål från en fiskeexpert från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som under rättegången sagt att det är statistiskt omöjligt att fiska så mycket lax som mannen gjort. Enligt honom krävs det en nätinsats som är 39 gånger större än det tillåtna.
Om vi antar att priset han fått för laxen lågt räknat är 20 kr per kilo, innebär det alltså att han sålt lax för 336 000 kronor.
Mannen dömdes till böter på 30 000 kronor. Det ska jämföras med värdet av 16 800 kilo lax. Om vi antar att priset han fått för laxen lågt räknat är 20 kr per kilo, innebär det alltså att han sålt lax för 336 000 kronor.
– När domstolarna utdömer straff så att brott lönar sig, är det förödande för de ansträngningar som görs av både myndigheter och frivilliga för att stärka bestånden av atlantlax, säger Erik Degerman, SLU.
Bestånden av Atlantlax är minst lika hotade som Östersjölaxen. Bestånden av vild lax på västkusten har försämrats sedan 1980-talet trots flera åtgärder för att förbättra miljön i vattendragen. Bara tre av laxbestånden når de bevarandemål som satts upp. De senaste beskeden från forskarna visar att den negativa utvecklingen fortsätter.