Tips till sommarens havsöring
Flugfiskaren Linus Allerstål drog förra säsongen bland annat en havsöring på sydkusten som uppvisade en enastående kondition. Trots den måttliga längden på 64 centimeter tvingades vågen ner till hela 4025 gram. Linus har genom åren fått flera fiskar i samma ruggiga Fulton-klass och bjuder här på sina hetaste sommartips!
Sommarfiske efter havsöring är en av årets höjdpunkter för många flug- och spinnfiskare. Öringarna är ofta i fin kondition och när de kalasar på småfisk vid stränderna bör man hålla ett fast grepp om spöt – explosiva hugg och vilda rusningar är nämligen sommaröringens signum.
En som tagit sommarfisket till sig är flugfiskaren Linus Allerstål, som nyligen fick en fantastisk fyrakilosöring när han presenterade en egenkomponerad Omöborste bland sydkustens tångruskor.
”Hugget var brutalt och linan åkte ur handen på mig”
– Hugget var brutalt och linan åkte ur handen på mig. Jag ville få upp fisken snabbt för att kunna sätta tillbaka den men den var stark som ett ånglok. Tio minuter senare kunde den landas och fisken var i toppkondition, berättar Linus.
Det kan man verkligen hålla med om. Vikten var 4025 gram och längden 64 centimeter. Det ger ett Fultonvärde på hela 1,52.
”Dessa fiskar är urstarka och fantastiska att fånga på lätt utrustning”
– Sommaröringen kan ofta se ut så. I fjol fick jag en på 57 centimeter som vägde 3,2 kilo. Dessa fiskar är urstarka och fantastiska att fånga på lätt utrustning. Själv föredrar jag fluga men spinn funkar förstås också, berättar han.
Vi blir förstås nyfikna på hur han bär sig åt och här kommer Linus hetaste tips.
-
Hitta fisken
På sommaren söker jag havsöringen på relativt grunda stenbottnar med sandbankar utanför som är 2-4 meter djupa. Försök att hitta djupkanter med tångruskor. Här trivs sill och tobis som havsöringen jagar. Ofta kan man se småfisk hoppa i ytan. Det brukar vara ett bra tecken på att man hittat rätt.
”Ofta kan man se småfisk hoppa i ytan. Det brukar vara ett bra tecken på att man hittat rätt.”
-
Kolla vinden
När vattnet är för varmt bli havsöringen slö. Därför ska du fiska när vindriktningen för in kallt vatten. På sydkusten är nordvästlig en bra vind.
”fiska när vindriktningen för in kallt vatten”
-
Välj rätt bete
Om jag ser bytesfisk i ytan är det läge att fiska med stora flugor som tobis- och sillimitationer. Ser jag inget så fiskar jag uteslutande med Omöborste.
-
Variera tempot
På sommaren kan man nästan inte ta in flugan för snabbt, men det är viktigt att variera tempot och göra många pauser. Fiska flugan precis under ytan med snabba. långa hemtag och korta pauser. Då kliver ofta giganterna på!
”Fiska flugan precis under ytan med snabba. långa hemtag”
-
Välj rätt utrustning
Jag rekommenderar ett spö i klass 7-8. Då klarar man att skicka iväg flugan långt även när det blåser lite. Slow Intermediate är en lina som passar bra till sommarfisket, tycker jag.
”Om du fiskar mellan kl 19:00 och 23:00 har du täckt av de hetaste timmarna”
-
Satsa på skymningen
Visst kan man få hugg både på dagen och natten, men jag satsar uteslutande på fiske i kvällarna. Om du fiskar mellan kl 19:00 och 23:00 har du täckt av de hetaste timmarna.
Vi tackar för tipsen och hoppas att de kan inspirera till många sköna skymningshugg!
Hans Hällman