Tiaminbristen hos laxfiskar: Viktig pusselbit på plats?
Tiaminbrist är ett begrepp som slagit rot hos både forskare och fiskare, efter de senaste årens utveckling med allt fler döda och sjuka laxfiskar. En ny avhandling kastar ljus på varför fisk får just vitaminbrist.
Det är Emil Fridolfsson vid Linnéuniversitetet som publicerar en avhandling i ekologi, där han uppmärksammar bakteriers och planktons betydelse för att exempelvis lax och andra arter ska få i sig den mängd tiamin de behöver.
– Många arter som hotas av tiaminbrist, däribland laxen, är viktiga för ekosystemet, ekonomin och samhället. Om vi får bättre förståelse för bakteriers och planktons roll i produktionen och transporten av tiamin i våra hav kan vi bättre förvalta haven och dess arter, säger Emil Fridolfsson på universitetets hemsida.
Han har studerat havsmiljön genom fältarbeten, experiment och analys av miljöövervakningsdata. I havsmiljön produceras tiamin av bakterier och växtplankton och förs sedan vidare via djurplankton till mindre fiskar och slutligen till stora fiskar och fåglar. Resultaten visar att mindre växtplankton och bakterier, och deras samspel med den omgivande miljön, är avgörande för produktionen och transporten av tiamin.
– Vi har till exempel kunnat visa att utbrott av tiaminbrist hos lax kan uppstå när ekosystemet i Östersjön förändras vad gäller såväl vattenkemin som biologin. Vid dessa tillfällen finns det mycket näring (kväve) och artsammansättningen av plankton förändras samtidigt som det finns många småfiskar. Att vi här har kunnat följa tiamin från dess producenter via djurplankton och upp genom födoväven utgör en viktig pusselbit i vår förståelse av hur tiaminbrist uppstår i ekosystemet, säger Emil Fridolfsson.
Sammantaget tror han att avhandlingens resultat kan utgöra ett underlag för att möta samtida utmaningar för samhället. Här kan du läsa mer om hans avhandling!
Missa inte denna läsning om Östersjölaxen: