Thomas Johansson är ordförande i organsationen Östersjöälvar i samverkan.

Thomas Johansson – laxhjälten

Publicerad Senast uppdaterad

Thomas Johansson kämpar för Norrlands laxar och för möjligheten att låta en bra laxförvaltning skapa arbetstillfällen. Nu presenteras han som miljöhjälte på Aftonbladet. Se kortfilmen om Thomas.
När Thomas växte upp fanns det ingen lax eller öring i älven där han bodde, berättar han för Aftonbladet. Fiskbestånden hade slagits ut redan för 140 år sedan då en damm byggdes i älven nära mynningen. Dammen togs bort för snart 50 år sedan men bestånden av lax och öring kunde aldrig återhämta sig.
Men 1987, när Thomas var 16 år gammal, hjälpte han till att återplantera lax och havsöring i Kågeälven. Det började ta fart och bestånden växte till.
– Men så fort vi fick tillbaka laxen, började det helt plötsligt dyka upp intressenter på kusten som ville fiska på dem. Det var inget vidare tyckte vi som hade kämpat flera år, säger Thomas Johansson.

Vi sitter på en fantastisk resurs som vi inte har tagit till vara på.

Thomas mål är att Sverige ska förvalta sina laxar på ett långsiktigt sätt, så att det skapas maximalt med arbetstillfällen i kombination med god naturvård i älvdalarna. Men då måste man låta en viss mängd fisk vandra upp till sina lekplatser och inte slå ihjäl dem i älvmynningarna. Då kan laxen, istället för att hamna i en frysbox, utgöra en grund för natur- och sportfisketurism längs vägen och sedan leka och skapa fler laxar. Till slut har man tillräckligt med laxar för att det ska räcka både till sportfiske och yrkesfiske
– Vi sitter på en fantastisk resurs och vi har förutsättningarna, men vi har inte tagit till vara på den, säger Thomas Johansson som också numera är ordförande i Stiftelsen för Östersjölaxen, en organsation som framgångsrikt samlar in pengar för att kunna köpa upp fällrättigheter i älvmynningarna.
Läs mer om Thomas Johanssons jobb för en långsiktig laxförvaltning på Aftonbladet.