Testa ned för abborren i vår
Ned har tagit abborrfisket med storm. De tillsynes oansenliga små gummibetena är galet effektiva i rätt händer och tekniken funkar året runt.
Det kommer ideligen nya tekniker för abborrfiske. En del utvecklas här hemma men väldigt många idéer kommer från det amerikanska bassfisket. Första gången jag hörde om ned-fiske tänkte jag att det är väl ytterligare en av alla tekniker som kommer och går. Oj så fel jag hade.
Speciell jiggskalle
Ned handlar väldigt mycket om jiggskallens konstruktion. En del nedjiggar är flytande och strävar uppåt, andra är mer som vanliga jiggar. Men med ned-skallen ställer sig betet på botten. Detta tycks vara något som abborren bara inte kan motstå. Man kan naturligtvis fiska ned-jiggar på många olika sätt men effektivast är att fiska in dem på botten, långsamt och med små röreleser och, framförallt, med långa pauser när betet bara står stilla på botten. Nio gånger av tio så kommer hugget i en av dessa pauser.
Lämplig utrustning
För att nedfisket ska vara kul och effektivt behöver man ha en anpassad utrustning. Tunn flätlina är ett måste och en lite haspelrulle på ett smidigt ”finesspö” är ultimat. Man behöver naturligtvis inte ha de allra dyraste grejerna men lätta grejer som är anpassade för fiske med denna typ av beten är en stor fördel.
Gädda och gös som bonus
Det är inte bara abborre som gillar ned. Gäddor och framförallt gösar brukar inte tveka för att smälla i sig en liten ned-jig. Dessa rovfiskar har tänder som lätt sliter av en tunn flätlina. En flutocarbontafs på 0.40 millimeter är ett minimum om man vill vara någorlunda säker. Är det mycket gädda i vattnet kan man knyta på en mjuk gäddtafs.
Perfekt i kallt vatten
Ned funkar året runt men kommer verkligen till sin rätt i kallt vatten. När fisken är köldstel och trög är det många traditionella beten som inte funkar. Men ned-jiggen tycks funka så gott som alltid. Ju kallare det är i vattnet, desto långsammare kan man behöva fiska och man kan få pröva flera jiggar innan men hittar den som är bäst för dagen. Gör man det så har man ett bete som stundtals till och med överträffar naturligt agn som mask.