Telge Energi hjälper fisken

Publicerad Senast uppdaterad

Telge Energi har alltid enbart sålt el från sol, vind och vattenkraft med klimatargument. Älvräddarna har tidigare kritiserat dem för deras obekymrade inställning till svensk vattenkraft. Men nu har Telge Energi fattat galoppen.
Världsnaturfonden WWF och Telge Energi har ingått ett treårigt partnerskap för att gemensamt arbeta kring frågor om förnybar energi och biologisk mångfald. Tillsammans har de beslutat att stödja ett eller flera naturvårdsprojekt, främst inom vattenkraften.
Ett av de största problemen med svensk vattenkraft är att dammarna alltid gör det svårt för fiskar och andra djur att vandra. Det vill WWF och Telge Energi råda bot på och därför går de nu in i ett stort projekt i Ångermanälven tillsammans med Älvräddarna. Syftet med projektet är att undersöka på vilket sätt fiskpassager kan göras på bästa sätt, både för fisken själv och för att kraftproduktionen ska kunna bedrivas så effektivt som möjligt.
Detta ska leda till bättre miljö, både ur klimatsynpunkt och ur biologiskt mångfaldsperspektiv, samtidigt som projektet också bidrar till att vi i Sverige snabbare når de krav som EU ställer på oss genom Vattendirektivet: ett direktiv för rena, giftfria och ekologiskt fungerande vatten i hela Europa.
Övriga inblandade i projektet är SLU, Länsstyrelser, Model Forest i Vilhelmina, kommuner, länsstyrelser, kraftbolag m.fl. Hälften av bidraget på totalt en miljon kronor har möjliggjorts genom en insamling från Telge Energis kunder.
– Det här är fantastiskt roligt, säger Christer Borg, ordförande Älvräddarna. Nu hoppas vi att Vattenfall, som är en av de stora aktörerna i Ångermanälven, kan bortse från det pinsamma att andra aktörer i elbranschen bidrar med pengar i en älv där Vattenfall är huvudaktör. Vi behöver deras medverkan och de är inbjudna, likaså ska E.ON bjudas in att delta på ett eller annat sätt.
Pressen på kraftbolagen att delta i projekt och göra något åt den oacceptabla situationen i svensk vattenkraft har ökat de senaste åren, inte minst sedan nu vattenverksamhetsutredningen lämnat in sitt slutbetänkande om nya regler för svensk vattenkraft.
– Ja, nu är det upp till bevis, menar Christer Borg. Antingen deltar man med hjärtans lust i projekt som det i Ångermanälven, eller så väntar med 100 procents sannolikhet ny lagstiftning runt hörnet, som kommer att tvinga dem att göra åtgärder.

Här nedan kan du se ett inslag i SVT Mittnytt.