Tankbilar håller Klarälvslaxen vid liv – goda resultat i år
Det återstår endast spillror av Klarälvslaxens och Klarälvsöringens forna bestånd – men ännu finns det ett litet hopp för stammen. Inte sedan 1940-talet har det fångats så mycket vild fisk i det så kallade centralfisket som denna sensommar.
Det återstår i dag två laxstammar i Vänern, Klarälvslax och Gullspångslax, och många lägger mycket energi och pengar för att de ska bevaras. För att Klarälvslaxen ska kunna leka så måste den ta sig förbi Forshaga kraftverk – och det sker inte genom naturlig vandring. Fisken fångas istället vid Forshaga kraftverk och fraktas sedan med tankbil cirka sju mil förbi åtta kraftverk innan de släpps ut i älven igen. Det handlar alltså om konstgjord andning, för om detta inte skedde så skulle Klarälvslaxen försvinna helt.
Just i år har det varit ovanligt mycket återvandrande lax och öring i Klarälven. Fortum rapporterar att över 5 ton vild lax och öring har gått upp i Klarälven, vilket är det mesta sedan 1940-talet.
Johnny Norrgård jobbar på uppdrag av Fortum med centralfisket i Forshaga:
– Det känns jätteroligt. Under de senaste åtta till tio åren har vi jobbat väldigt medvetet och målinriktat, dels för att förbättra effektiviteten i fällan men också hanteringen av den fisk vi fångar in. Fångar vi in mera fisk och transporterar mera fisk då blir det fler fiskungar som föds. Det blir som ett självrullande hjul, säger han till SVT.
Här kan du se ett inslag i SVT om Klarälvslaxen.