Vattenkraften ska miljöanpassas enligt EU men Sveriges regeringen och svenska kraftbolag och myndigheter vägrar. Foto Privat

Sverige sviker livet i våra vatten

Publicerat Senast uppdaterad

Enligt direktiv från EU ska det finnas möjlighet för vandringsfisken att ta sig förbi vattenkraftverken i älvarna och nå sina lekplatser. Högt upp i Ångermanälven fanns en gång världens största rödingbestånd. Ett bestånd som kraftbolag och myndigheter är beredda att offra en promille av elproduktionen för att bevara.

EU:s vattedirektiv kräver att vattenkraften miljöanpassas och svenska myndigheter har slagit fast att anpassningen får kosta 2,3 procent av elproduktionen. Dessa 2,3 procent innebär i praktiken att vatten leds i fiskvägar som gör det möjligt för fisken att ta sig förbi vattenkraftverken. I Ångermanälven offrar man i dagsläget bara en promille av elproduktionen för att rädda och bevara den världsunika rödingstam som finns där.

I Sverige finns det tusentals vattenkraftverk där fisken inte har någon möjlighet att passera.

Sveriges televisions samhällsprogram Uppdrag granskning har gått igenom hur man följer EU:s vattendirektiv och kan visa på att många älvsträckor helt undantas från miljöanpassning. Detta görs på direkt uppdrag från regeringen.

Läs mer här och klicka dig vidare för att se fler inslag om hur Sverige väljer att inte miljöanpassa vattenkraften.

Anders Nicander