Svartmunnad smörbult har blivit basföda för skarv och abborre
De svenska ekosystemen är under förändring, och det rapporteras fler invasiva arter som sprider sig i våra vatten. Ibland äter de främmande arterna varandra. Undersökningar visar att den av många avskydda skarven äter den invasiva fisken svartmunnad smörbult.
Det är Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU Aqua) som undersökt dieten hos rovfisk, säl och skarv på Åland under två års tid. Resultaten visar att svartmunnad smörbult finns på menyn för både abborre och skarv.
Den har i själva verket blivit ett av de viktigaste bytena för abborre och skarv i områden runt Åland där den är vanligt förekommande. För säl och torsk tycks den svartmunnade smörbulten däremot inte ha samma betydelse som födoresurs, enligt SLU.
Projektet har genomförts som ett samarbetsprojekt mellan Åbo Akademi och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och har finansierats av Ålands landskapsregering via EU:s Havs- och fiskerifond (EHFF).
Länsstyrelser längs kusten har sedan några år tillbaka efterlyst åtgärder för att stoppa den svartmunnade smörbultens framfart, och nu får de alltså viss draghjälp från naturen själv.