Svart på vitt: Så mycket mer vild smolt överlever
Nu kommer en rapport som bekräftar det som många hävdat. Det är en enorm skillnad i överlevnaden hos vild laxsmolt och odlad smolt, visar studier från Dalälven.
Det hela blir svart på vitt i forskningsresultaten, som nu presenteras av SLU och länsstyrelserna i Gävleborg och Uppsala län.
Under tre års tid har det utförts försök med radio och akustisk telemetri i Dalälven, där just överlevnad av smolten under deras nedströmsvandring mot havet har kontrollerats. Det visade sig att 60–68 procent av vild laxsmolt fångad i Kungsådran i Älvkarleby överlevde. Den smolten hade satts ut 12 kilometer upp i Dalälven. Samtidigt överlevde bara 5 procent av odlad smolt en vandring på 8 kilometer genom fjärden från Gålsbo till Torrön i Dalälven.
Det framkommer en stor skillnad i förmågan att klara predation från rovfiskar, men även från skarv och säl.
Vill återintroducera laxen
Den kompensationsutsättning som sker av odlad smolt har stor betydelse för sportfisket, men målsättningen på sikt är att kunna återintroducera lax i Dalälven.
Sportfiskarna kommenterar resultaten så här:
”Sportfiskarna anser att förutsättningarna är goda för att på sikt återskapa vildlaxproduktion högre upp i Dalälven och att detta då bland annat bör kunna skapa förutsättningar för ett attraktivt laxfiske på fler sträckor av älven än i dag. Forskningen om smoltöverlevnad ger resultat som är nödvändiga när man arbetar för att återskapa möjlighet för lek för vildlaxen i Dalälven men kan även hjälpa till att säkerställa ett tillräckligt antal av odlad laxsmolt för att vattenkraftsbolagen ska kunna kompensera för förlusten av vildlaxproduktion”.
Här på Länsstyrelsen hemsida kan du läsa mer om de aktuella smoltstudierna.