Svar om signalkräftan
Från och med den 3 augusti gäller nya EU-regler för hantering av levande signalkräftor. Det innebär att det är helt förbjudet att sätta ut och odla signalkräftor.
För att skydda den biologiska mångfalden i medlemsländerna har EU tagit fram en förordning som ska hindra spridningen av invasiva främmande arter. Enbart i Sverige har antalet invasiva arter ökat med över 30 procent de senaste tio åren och det får stora konsekvenser även för ekonomin.
För arter med stor spridning, som signalkräftan har i Sverige, gäller särskilda regler eftersom det inte är möjligt att utrota dem. Havs- och vattenmyndigheten har det övergripande ansvaret för de vattenlevande arter som omfattas EU-förordningen.
Illegala utsättningar av signalkräfta är det största hotet mot flodkräftan.
– Den senaste tiden har flera felaktigheter spridits om de nya reglerna, till exempel att levande kräftor inte får fiskas, säljas och transporteras. Så är inte fallet, men ytterligare reglering kan komma under 2017, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald på Havs- och vattenmyndigheten.
– Men det råder totalförbud mot utsättning av signalkräfta. Illegala utsättningar av signalkräfta är det största hotet mot flodkräftan som är rödlistad som akut hotad, säger Sofia Brockmark som svarar på den vanligaste frågorna nedan:
Får jag fiska signalkräfta?
Ja, fisket på signalkräfta fortsätter på samma sätt som tidigare både för yrkesfiskare och fiskare med enskild rätt. Riskerna för spridning av signalkräftan i fisket kommer att ses över i arbete med hanteringsprogram och kan regleras ytterligare innan januari 2018.
Får jag sätta ut eller sumpa signalkräfta i naturen?
Nej, det är förbud mot att sätta ut eller flytta signalkräftor till eller mellan vattenområden. Detta gäller även sumpning. Inga nya utsättningstillstånd kommer att utfärdas. Illegal utsättning av signalkräftor är det största hotet mot vår inhemska flodkräfta.
Får jag sälja och transportera levande signalkräftor?
Ja, signalkräftan får säljas och transporteras levande. Kräftorna ska vara i slutet förvar så de inte kommer i kontakt med naturvatten som sjöar, dammar, vattendrag eller hav.
Kokta kräftor bär inte på pest. För dem gäller inga nya regler för försäljning eller transport.
Riskerna för spridning av signalkräftan när den säljs eller transporteras levande kommer att ses över i arbete med hanteringsprogram och kan regleras ytterligare innan januari 2018