Ännu en skandal skakar norsk laxodling.

Stort intresse för fiskodlingar i Kattegatt

Publicerad Senast uppdaterad

Danska Miljöstyrelsen har mottagit hela 37 ansökningar från verksamheter som vill odla fisk i öppna kassar utanför Djurslands kust i Kattegatt. Detta sedan Folketinget i fjol röstade fram en lag som öppnar upp för möjligheten för utveckla danskt havsbruk. Berörda kommuner och miljöorganisationer är chockade över det stora intresset och oroas över följderna för både natur och turism.

Alla de problem som norska fiskodlingar har lett till – som exempelvis laxlus, bekämpningsmedel, antibiotikaresistens och genetisk utarmning av vild fisk – tycks inte ha minskat intresset för att utveckla havsbruk i Danmark. Inte heller verkar de stora rymningarna i hemmavatten – av både silverlax och regnbåge – ha fått avskräckande effekt. I alla fall inte hos landets odlare. Hela 37 ansökningar har nu inkommit till Miljöstyrelsen om att odla fisk längs den jylländska östkusten, efter Folketingets nya lag som underlättar etableringen av havsbaserade odlingar.
Motståndet är stort, inte minst bland lokala miljöorganisationer som bland annat befarar övergödningsproblem.

”Det här är vanvettigt”

– Folk ska förstå att en majoritet i Folketinget erbjuder havsområden som kan användas till att tjäna pengar på. Värt att notera – områden som tillhör oss alla. Tänk om något liknande hände med lantbruksjord. Det här är vanvettigt, menar Nina Bjarup Vetter från miljöorganisationen BLAK, i en intervju med Århus Stifttidende.

Även berörda kommunen är nu oroliga för vad de havsbaserade odlingarna kan leda till.

”Havsbruken är negativa för oss och ingen önskar dem”

– Havsbruken är negativa för oss och ingen önskar dem. Situationen är ohållbar. Odlingarna kommer också att påverka vår turism mycket negativt, säger Jan Petersen, borgmästare i Norddjurs kommun, till Århus Stifttidende.

Kommunerna i Djursland kommer gemensamt att kämpa för att de havsbaserade anläggningarna etableras på land, i cirkulerande system med betydligt mindre miljöpåverkan.

Läs mer här.

Hans Hällman