Stora problem för kustharren
De unika harrbestånden i Bottniska viken är hotade. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten. – Flera insatser krävs för att öka kunskapen om harren i Östersjön och för att kunna bevara och stärka beståndet, säger Sofia Brockmark på HaV.
Harren lever vanligtvis i sötvatten men har i Bottniska viken anpassat sig till det bräckta vattnet i Östersjön. Men bestånden är utsatta och värst tycks situationen vara söder om norra Kvarken, samt på den finska sidan.
Underlaget till rapporten Harr i Bottniska viken – en kunskapssammanställning har tagits fram i samråd med berörda länsstyrelser och experter vid svenska och finska myndigheter. Rapporten visar att bestånden av kustharr är hotade, och att det behövs mer kunskap inför en framtida förvaltning.
”Vi behöver öka kunskapen genom att kartlägga vilka delområden och vattendrag som i dag har genetiskt unika bestånd”
– Vi behöver öka kunskapen genom att kartlägga vilka delområden och vattendrag som i dag har genetiskt unika bestånd av kustharren samt vilken utbredning och vandringsmönster som dessa har. Det är också viktigt att se vilka förutsättningarna är för att harren ska kunna återetableras i områden den funnits i tidigare, att bättre förstå kustharrens ekologi, vad den äter och i vilken mån den är föda åt andra arter som t ex säl och sjöfåglar, säger Sofia Brockmark.
Även fiskets betydelse för bestånden bör undersökas, menar hon, liksom att vandringshinder bör tas bort och lekmiljöer förbättras.
Länsfiskekonsulenten Dan Blomkvist på länsstyrelsen i Norrbotten är en av många som gärna vill se fler kustharrar i Bottniska viken. I en intervju med P4 Norrbotten berättar han att länsstyrelsen överväger åtgärder, såsom ökat minimimått, bag-limit och att harren fredas under leken på våren.
Läs mer om rapporten här.
Läs rapporten här.
Hans Hällman