Fredrik Lindh är van att tampas med grova isgäddor – och bjuder gärna Fiskejournalens läsare på sina bästa tips. Foto: Privat

Stora guiden för dig som vill ismeta storgäddan!

Publicerad

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Fredrik har fångat massor av gäddor över tio kilo.

Vill man bli bättre ska man lära av de bästa. Därför har vi bett Fredrik Lindh att avslöja hur han ismetar grov gädda på de norrländska isarna. Hans resultat är nämligen svårslagna, med bland annat en toppfisk på hela 134 centimeter.

Så hur gör han då? Här kommer hans tio-i-topp-lista över tips på hur du fångar riktigt stora gäddor i vinter.

1) Var finns gäddan?
Kolla ut intressanta strukturer under ytan på hösten med hjälp av ekolod innan isen lägger sig. Var finns de skarpaste branterna och var finns det mycket strukturer och betesfisk på botten samt stenar och bråte? Undervattensfåror är bra platser, där gamla strömfåror har formats innan uppdämning och liknande. Prova att fiska av stengrund med många stora stenar. Fiskar du i älven så försök hitta små bakvatten där stora individer kan få ha sin ståndplats ifred. Älvens isar är ofta oförutsägbara så tillämpa extra försiktighet! Prata med gamla ortsbor vid sjöarna som du är intresserad av. Ofta sitter de inne på den bästa informationen om vilka fiskarter det finns i vattnet och var de håller till. Hösten är bästa tiden för att lära sig var gäddorna kommer att upprätthålla sig under vintern. De brukar stanna på dessa platser tillsammans med betesfisken.

Foto: Fredrik Lindh

2) Våga fiska djupt!
Stora gäddor har lång erfarenhet av att leta efter trygga platser och må bra. På vintern söker de sig djupare ner till lite varmare vatten och det gör också betesfisken. Att fiska högt i vattenmassan är inte alltid koden. Stora gäddor slösar gärna inte energi på att stiga fem meter och ta ett byte, om de istället kan äta intill botten. Men det finns ingen given regel. Att sätta alla spön högt upp vore fel för då missar man helt enkelt de som tjurigt parkerat vid botten. Hittar man ett friliggande grund som är 12 meter djupt så våga fiska nära botten. Kom ihåg att inte ta upp en sådan gädda för fort genom vattnet, då den behöver tid att tryckutjämna. Det kan bli luft i magen, och händer det brukar jag hjälpa till att massera ut luften så att den kan simma tillbaka.

Foto: Fredrik LIndh

3) Storgäddans huggperioder!
Rent generellt så fångas de större gäddorna mitt på dagen, då solen står som högst. De har inte samma huggperioder som de mindre individerna. Alla har nog hört att man ska vara uppe tidigt för att fånga gädda. Ja, det stämmer nog. Vill man fånga många gäddor så är det rätt melodi, men vill man ha stor gädda och inte orkar fiska i 14 timmar så kan man välja att ta sovmorgon. Då är man utvilad och kan fiska hela huggperioden för storgäddorna. Det här året har jag totalt tagit 10 gäddor över 10 kilo, varav åtta fångades efter klockan ett på dagen. Räds inte att stanna kvar i mörkret och prova en timme efter skymning – det kan ge rejäla fångster! När det är helt dött en hel dag så kan det bero på att de stora gäddorna är i farten. Så håll i hatten!

Foto: Fredrik LIndh

4) Tänk på ljudnivån
Välj vart du ska utgå ifrån innan du borrar i isen. Det bör vara en strategisk plats där du skrämmer gäddan så lite som möjligt under dagen, när du lagar mat och rör dig på isen. Försök sedan att placera dina spön så att du inte behöver springa över ett hål för att komma till ett annat när det nappar. God spridning på hålen gör att man slipper störa ett onappat spö. Blir storgäddan skrämd så hoppas den gärna över middagen den dagen. Ha minst 25-30 meter mellan hålen. Undvik isbillen för att slippa smällar i isen. Har man möjlighet att gå ut kvällen innan och göra hål så är det ett bra tips. Som barn lärde jag mig att smyga i bäcken för att lura upp öringen, detsamma borde gälla gäddan också. Smyg de sista 20 metrarna!

Foto: Fredrik Lindh

5) Välj ut några sjöar!
Sikta in dig på ett mindre antal vatten och gör dem till din högra bakficka. Vill man lyckas med sitt fiske efter stora gäddor så är det en god idé att skapa sig några “hemmavatten”. Fiskar man många gånger på samma ställen förstår man till slut hur de stora gäddorna fungerar och var de uppehåller sig. Till slut blir det naturligt var man placerar sina ismetespön. Prova olika beten för att hitta det rätta för dagen. Ju mer man fiskar på ett vatten desto större självsäkerhet får man. Då litar man på sina egna beslut och då kommer man att fånga stora fiskar!

6) Vårda fisken!
Gör mothugget så fort som möjligt. Det minimerar risken för att kroken ska hamna i strupen. Gäddor sväljer ganska fort ibland och varför inte göra mothugget när gäddan har betesfisken i munnen? Försök därefter vara så skonsam som möjligt när fisken kommer upp. ”Snabbt upp – snabbt tillbaka” är ett bra motto. Avkrokningsmatta är ett bra hjälpmedel och skyddar fisken mot yttre skador. Försök att hålla fisken blöt under hela vistelsen ovanför isen.

Foto: Fredrik Lindh

7) Betesval
Mört i all ära, men abborren är bortglömd. Abborren finns i nästan alla vatten och står högt upp på storgäddans meny. Många gånger har jag faktiskt haft bättre fiske på abborre, oftast i klara vatten. Så abborre är en nybliven favorit som jag bland annat tagit min näst största gädda på. Den var 133 centimeter och vägde 13,6 kilo, men även många andra stora individer har fångats med abborre. Passa på att pimpla upp några abborrar under ismetets gång så fylls betesförrådet upp. Tackla gärna betesfisken lite olika för att testa vad som passar för dagen.

Foto_ Fredrik Lindh

8) Djupkartor/GPS
Elektronik kan vara en stor fördel, också på isarna. När jag placerar ut mina spön så kommer mitt lilla Humminbird Helix 5 med inbyggd plotter till stor nytta. Hösten är en bra inlärningstid för ismete. Då kör jag upp mina djupkartor med autochart, samtidigt som jag patrullerar efter nya heta platser där betesfisk och strukturer finns. Det är här jag lägger mest tid på de första isarna. Så med hjälp av den här utrustningen kunde jag hitta ett samband mellan många stora gäddor jag fick i våras. De stod på samma typ av strukturer och hade förmodligen samma levnadssätt.

Foto: Fredrik Lindh

9) Utrustningen
Ismete kräver inte de dyraste eller flashigaste grejerna. Kör med det du tycker är bekvämt. Det viktigaste är att rullen inte går tungt vid frikoppling så att storgäddan känner motstånd. En gammal gädda tar inga chanser och är ofta väldigt försiktig. Många rullar har för mycket smörjmedel och när detta fryser går rullarna trögt. Huvudlinan består av nylonlina i dimension 0,40. Flätlina fryser lätt fast när det fryser i hålet. När det kommer till spö så föredrar jag korta spön så man enkelt kan manövrera storgäddan då den kommer in till hålet och börjar göra sina tjurrusningar. Som krok kör jag bara en trekrok i storlek 2, eftersom jag vill minimera skaderisken på fisken. Tafsen består av flourocarbon som är lika lång som spöt, så jag enkelt kan ta bort en bit om tafsen blir sliten.

Foto: Fredrik Lindh
Foto: Fredrik Lindh

10) Se till att njuta!
Fisket på senare år har blivit maniskt och alldeles för många inklusive jag själv är alldeles för ivrig att doppa alla krokar på samma gång. Fisket är kompromisslöst och man bör njuta av varje sekund. Det är väldigt lätt att man fiskar för mycket och lätt hänt att man då tappar inspirationen. Ta vara på tiden och njut. När man ismetar så kan man slappna av och det ska man utnyttja. Investera i en gjutjärnspanna så blir det den mest värdefulla investeringen du någonsin gjort. Sysselsätt dig med att göra upp eld och laga en gourmémåltid medan du väntar på storgäddan. När själen mår bra får man grov gädda!

Vi tackar Fredrik för tipsen och hoppas att de kan inspirera till riktigt många storgäddor i vinter!