Stopp för fiske efter sill och skarpsill
Större delen av årets svenska kustkvot för sill i Östersjön är redan uppfiskad. Därför stänger Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fiske efter sill med trål- och vadredskap från och med 10 juni i ett område som sträcker sig från Simrishamn i söder till Gävle i norr.
– Däremot tillåts fortsatt garnfiske efter sill i området, säger Jarl Engquist, handläggare på HaV.
Den svenska kustkvoten för sill i delområdena 25-29 i Östersjön är totalt 754 ton, vilket är i nivå med fjolårets kvot.
– Vår bedömning är att det kommer att finnas kvar mellan 50 och 60 ton sill i det här området efter vecka 23, säger Jarl Engquist, handläggare på enheten för administrativ kontroll vid HaV.
Vid trål- och vadfiske efter skarpsill är det vanligt med sill som bifångst. Därför beslutar HaV att förbudet även ska omfatta detta fiske efter skarpsill i området i Östersjön. Men, precis som för kustfisket av sill i området, kommer garnfiske att tillåtas.
– Även inom kustfisket efter skarpsill är större delen av kvoten redan uppfiskad, av 238 ton finns i dag ungefär 50 ton kvar, säger Jarl Engquist.
Även i fjol var större delen av kustkvoten för sill i området uppfiskad i början av juni. Då beslöt HaV att stänga allt fiske för att inte riskera att överskrida kustkvoten. Beslutet skapade starka reaktioner, främst inom det småskaliga fisket i Stockholms skärgård.
Efter en månad kunde kustfisket för garn- och trålfiske öppnas igen tack vare att det visade sig finnas outnyttjade kvantiteter av sill som kunde omfördelas. I november beslöt HaV att åter stänga trålfisket i området men garnfisket efter sill kunde fortsätta året ut.
– Med beslutet att nu stoppa trål- och vadfisket hoppas vi att den resterande kustkvoten för sill i Östersjön ska kunna räcka för ett småskaligt kustfiske med garnredskap året ut, säger Jarl Engquist.
HaV:s beslut om förbud mot visst svenskt kustfiske av sill och skarpsill från och med 10 juni omfattar inte fartyg som har särskilt tillstånd .
Här kan du läsa beslutet