Spridningen av puckellax oroar
Den invasiva främmande puckellaxen fortsätter att sprida sig. Havs- och vattenmyndigheten oroas nu över att den kan komma att hota svenska laxar och havsöringar i framtiden.
Puckellaxen odlades i forna Sovjetunionen. Syftet var att gynna fisket. Därefter har den spridit sig, först till Norge och på så vis har den kommit till svenska älvar.
I Norge har man infört åtgärder för att hejda spridningen. Detta har Fiskejournalen rapporterat om tidigare.
Genom åren har olika observationer rapporterats från älvar som rinner ut efter Västkusten, men även från Östersjöälvar. Redan 1974 gjordes det första fyndet av puckellax i Ljusnan och två år senare i Älvkarleby.
Nu oroas Havs- och vattenmyndigheten över att om puckellaxen öka ytterligare i dom svenska älvarna så kan den inhemska laxen och havsöringen påverkas negativt, speciellt om den invasiva främmande laxarten får fäste.
Genom att ta över lekområden i älvarna så trycks dom lokala stammarna bort. Detta kan då påverka leken negativt för dom inhemska laxarna och havsvandrande öringarna.
Efter att puckellaxen har lekt så dör den. Då startar en förruttnelse som kan ge upphov till sjukdomar som dom svenska laxfiskarna inte är vana vid. När det händer så riskeras dom lokala bestånden att slås ut helt.
– Den svenska laxen och öringen riskerar att hotas. Sverige gör flera insatser för att bevara och förvalta arten. Den har stor betydelse för ekosystemet, men också för det svenska laxfisket, säger Erland Lettevall utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, till Fiskejournalen.
Detta kan du göra
Om man fångar en puckellax så skall den inte släppas tillbaka, den skall avlivas. Puckellaxen är en uppskattad matfisk.
Som sportfiskare kan man hjälpa till genom att rapportera en fångst av puckellax. Detta skall då göras via Rappen. Först tar man en bild och sedan rapporterar man fångsten via www.rappen.nu.
Rappen är ett viktigt verktyg för naturvårdare och forskare. Den ger en bra överblick över Sveriges arter. Alla rapporter publiceras i Artportalen som idag har fler än 80 miljoner fynd.