Sportfiskarna överklagar laxfiske
De redan hårt trängda vildlaxbestånden längs hallandskusten riskerar att utsättas för ytterligare tryck sedan länsstyrelsen gett tillstånd till att sätta ut fasta fiskeredskap vid Lagans mynning. Nu överklagar Sportfiskarna beslutet och hoppas att HaV river upp beslutet.
– Länsstyrelsen har tidigare medverkat till en framgångsrik utfasning av fasta laxfisken längs med hallandskusten, något som har varit en viktig fiskevårdsåtgärd och påverkat laxbestånden i positiv riktning. Därför är det med stor förvåning vi har tagit del av beslutet om nya fasta laxfisken i Laholmsbukten, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
Det är väl känt att flera genuina halländska vildlaxbestånd vandrar genom Laholmsbukten, och därmed riskerar de att fångas innan de får chansen att leka i åarna. Enligt beslutet måste vildlax återutsättas medan odlad lax får tas upp. Sportfiskarna menar att denna hantering äventyrar laxarnas fortlevnad.
– Blanklaxen är mycket känslig och det är en stor risk att den inte tål hanteringen i yrkesfiskarnas fällor utan riskerar att dö av de skador som uppkommer. Därför är det en dålig idé att ge den här typen av tillstånd för fasta fisken, menar Christina Lindhagen, handläggare på Sportfiskarna.
Fiskbestånden längs med västkusten har under de senaste decennierna reducerats radikalt. Grundområdena är känsliga miljöer och uppväxtområden för många fiskarter och Sportfiskarna har under lång tid drivit frågan om ett generellt förbud mot nätfiske och andra passivt mängdfångande redskap på dessa områden. Länsstyrelsens beslut innebär att även andra fiskarter med känsliga bestånd som t ex havsöring och multe får tas upp. Dessa arter är av stor betydelse för sportfisket, medan de har liten betydelse för yrkesfisket.
– Beslutet främjar ett dödsdömt yrkesfiske uppburet av bidrag och subventioner, men motverkar en gynnsam utveckling av ett inkomstbringande och ekologiskt hållbart sportfiske, säger Stefan Nyström.
Fler fasta fisken vid kusten är inte vad våra fiskbestånd behöver om de ska finnas kvar i framtiden enligt Sportfiskarna.
– Sportfiskarna hoppas att Havs- och vattenmyndigheten river upp länsstyrelsens beslut och att passiva, mängdfångande redskap på grundområdena från och med nu blir bannlysta längs våra kuster, avslutar Christina Lindhagen.
Här kan du läsa Sportfiskarnas överklagan (PDF).